«Мене били, підвішували, а потім ґвалтували шваброю» – шокуючу заяву затриманого перевірив поліцейський омбудсмен

Нещодавно на сайті Цензор з’явилась інформація про факти катувань затриманих поліцейськими у Тернополі. Журналіст Тетяна Курманова розповідає про вибивання показів шляхом катування і залякування затриманого у Теребовлі Ігоря Козоріза, якого звинувачують у грабежі.

Козоріз розповідає: «…Потім привезли у Тернопіль. Почали мене бити. Здвинули 2 столи докупи, почали підвішувати: на швабрі поміж столів. Били по ногах, по п’ятках, в голову… Потім вони взяли швабру, наділи презерватив й зґвалтували насильницьким шляхом.



Насилували цією шваброю, знімали на телефони. Говорили, що фотографія та відео будуть в інтернеті. Від мене вимагали, щоб я писав явки. Я й написав». Адвокат затрманого Галина Саламандра каже, що саме затримання було незаконним. Оскільки якщо вже слідчі через кілька днів поїхали у сусідню область за підозрюваним, а не спіймали його «на гарячому», на місці події, вони повинні були мати ухвалу слідчого судді.

Усю нформацію перевірив поліцейський омбудсмен Тернопільської області Олександр Кушка спільно з інспекцією по особовому складу управління кадрового забезпечення ГУНП. За його словами, журналіст, яка писала матеріал про катування та побиття, жодних даних щодо фігурантів справ не вказала. «Вона не відповідає на наші телефонні дзвінки та електронні листи. І це ускладнило нам пошук та перевірку викладених фактів» – зазначає Кушка.

Омбудсмен каже, що переглянув та вивчв усі службові розслідування 2016-2017 років, співставляючи дані зі статтею. А також особисто промоніторив службові перевірки, проведені кримінальною поліцією ГУНП, управлінням кадрового забезпечення та всіма підрозділами нацполіції краю. Олександр Кушка розповідає: «Я звертався до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Тернопільській, Івано-Франківській, Хмельницькій та Чернівецькій областях Володимира Шевченка, аби допоміг встановити осіб, потерпілих від рук поліції. І лише в четвер, 20 липня, він надав кілька прізвищ, відомих йому».

Висновок омбудсмена: в п’яти наведених у статті випадків по двох свого часу були проведені службові перевірки і факти побиття по них не підтвердилися. Одне розслідування триває, ще по двох матеріалах скарг не знайшли. Перевірка триває. Детальнішу інформацію обіцяють озвучити згодом, після повного вивчення всіх фактів.

Джерело.