Тернополяни потерпають від щурів в квартирах

Через зараженого щура, який через гофру в туалеті заліз у квартиру Тетяни Тарасенко, її син потрапив у лікарню. На щурів також скаржаться мешканці інших мікрорайонів міста. Щоб спеціалісти провели дератизацію у підвалі, ЖЕК повинен укласти з ними договір.  

– 20 липня мій син, прибираючи у ванній кімнаті, побачив велику дірку у гофрі, яка йде від унітазу, – розповідає мешканка будинку на вул. Дружби, 9 Тетяна Тарасенко.

Жінка відразу подумала, що це може бути щур, аде сподівалася, що помилилась. А вночі жінка почула, як її собака на кухні ганяла за щурем.

– Тим часом у сина піднялася температура, яку я не могла збити до ранку, – каже жінка.



– Вранці викликала “швидку”. Зараз син у інфекційному відділенні. Може це випадковість, можен ні. Прямого контакту зі щурем він немав. Син прибирав у ванній, а можливо там був послід від гризуна, який як зʼясувалося згодом був заражений лептоспірозом.

Жінка зателефонувала у санепідстанцію та викликала рятувальників. Щура зловили під стелею. Сусіди пані Тетяни теж розповідають про подібні випадки.

– Така проблема була не лише в мене, – каже пані Тетяна. – Сусіди з іншого підʼїзду, які живуть на пʼятому поверсі, поїхали на відпочинок. А кілька днів тому приходила сусідка і також побачила діру в гофрі. Але щура не було. Ванна кімната була закрита, нікого не було, їсти не було що і, можливо він назад втік.

26 липня до жінки прийшла працівниця дератизаційної інспекції і сказала, що вони щомісяця у їхньому будинку проводять дератизацію.

– Я уже знаю, що наш ЖЕК – ПП “Фаворит”, уклав договір з інспекціїєю, – каже Тетяна Тарасенко. – Ми з інспектором пройшлись по-всьому підвалі і вона показала купки засобу, які вони насипали в кінці червня – на початку липня. Тобто, справді була дератизація. Чому вони активізували, це вже інше питання.

Пані Тетяні інспектор дала спеціальний дезинфікуючий засіб, щоб помити підлогу.

Щурі не лише на Дружбі

Щурі – проблема не лише будинку на Дружби, 9. Цих гризунів бояться у багатьох будинках міста. Мешканка будинку на вул. 15 Квітня, 2 Неля Залецька розповіла, як взимку у її квартиру пробрався щур.

– Перед Новим роком щур прогриз гофру. Я спочатку не зрозуміла, що це таке, – пригадує тернополянка. – Думала, може від побутової хімії розʼїло. Ми її замінили. А через день чи два вже нова гофра була продирявлена і збоку були сліди від гризуна.

Ще через якийсь час жінка у ванній кімнаті побачила величезного щура. – Я кидала йому отруту, а було таке враження, що я годую його, – каже жінка. – Бо він просто їв її і тікав назад. В кінці-кінців щур мене витравив з хати і я поїхала з дитиною на тиждень жити до мами.

Тернополянка телефонувала в ЖЕК. Там сказали, що має прийти спеціальна служба.

– Вони прийшли, але не відразу, – додає Неля Залецька. – І, коли, прийшли з тої служби, то щура вже не було. Напевно здох. Майстер поміняв ту гофру на кращу і сказав, що її щурі вже точно не прогризуть. Хіба через унітаз вилізуть.

На щурів скаржаться і на “Східному” масиві. Мешканці кажуть, що періодично бачать гризунів.

– У підвалі нашого будинку живуть бездомні коти і кажуть, що вони начебто виловлюють гризунів. Але щура котом не злякаєш, – розповідає 20хвилин мешканка будинку на вул. Героїв Крут Євгенія. – Нещодавно бачила, як виликий щур пробігав біля смітників. Тепер страшно там ходити.

Знайшли щурів на горищі

Директор обласного комунального об’єднання “Профілактична дезінфекція” Ігор Мяковський, підтвердив, що у них з ПП “Фаворит”, на балансі якого перебуває будинок на вулиці Дружби, 9, укладені договори щодо дератизаційних заходів.

– Тобто знищення гризунів у підвальних приміщеннях, – пояснює пан Мяковський. – Дератизацію у цьому будинку проводять щомісячно. Будинок побудований біля річки та парку, а саме там сприятливі умови для розмноження мишоподібних гризунів.

Зараз, як пояснює чоловік, відбуваються міграційні процеси. Навесні щурі шукають собі помешкання на природі, а восени вони лізуть у підвали. Але сезонна міграція також можлива. Як пояснює пан Мяковський, коли у підвалах є залишки їжі, картопля, тоді щурі можуть утворювати гнізда у підвалах. Оскільки такий рух гризунів постійний, то спеціалісти щомісяця проводять дератизацію. Зокрема у будинку на вул. Дружби, 9.

– Вогнище росту та розвитку щурів знайшли на горищі, – пояснює Ігор Мяковський. – Точніше у повітряній подушці будинку, бо горища як такого, він немає. За останнім дослідженням інспекторів, у тій подушці живуть голуби. Відповідно там є продукти їхньої життєдіяльності, якими живляться гризуни.

Щурі можуть через каналізаційний колектор потрапляти у вентиляційні шахти і проникати у квартири.

Потрібен договір

Щоб провести дератизацію у повітряній подушці чи на горищі, як пояснює пан Мяковський, спершу ЖЕК повинен укласти разовий договір з інспекцією та підготувати приміщення.

– Ми звернулись у ЖЕК з пропозицією, щоб вони перед дератизацією, дезинфекцією чи дезінсекцією прибирали горище чи повітряну подушку, – продовжує чоловік. – Ця повітряна подушка має метр двадцять на метр пʼятдесят, тому провести будь-які роботи там складно. Мешканцям ми порекомендували заліпити усі щілини.

Директор ПП “Фаворит” Олег Лемега каже, що вони перевірять повітряну подушку і, якщо виявлять сліди щурів, то укладуть разовий договір з інспекцією.

В управлінні ЖКГ додають, що у всіх їхніх обслуговуючих підприємствах укладені договори на дератизацію.

Те, що щурі почали часто пролазити у квартири тернополян, у інспекції пояснюють тим, що колись гофри були чугунні. А зараз – пластикові, які щурі з легкістю прогризають.

– Тому ми рекомендуємо встановлювати зворотній клапан, – каже пан Ігор. – Тобто коли з квартири все виходить через ту трубу, але назад уже повернутись не може.

Графіку дератизації немає

– Ми працюємо так: з ЖЕКом укладений договір, згідно якого передбачено, що ми маємо провести відповідні заходи, наприклад, у липні, – каже Ігор Мяковський. – Дезинфектори домовляються з майстрами ЖЕКів, коли ті мають можливість вийти на обʼєкт. Адже потрібно з кожного підʼїзду взяти ключ і відкрити підвал.

Після цього інспектори обстежують обʼєкт, перевіряють чи є гризуни, їхні сліди та проводять дератизацію.

– Потім ми збираємо підписи від мешканців, що ми дійсно були в тому чи іншому будинку і виконали свою роботу, – продовжує чоловік. – Хоча відповідно договору це робота майстрів з ЖЕКів. І, наприклад, ми зробили все 25 липня, а 5 серпня мешканці побачили у підвалі гризуна. Тоді вони телефонують до нас і ми безкоштовно проводимо дератизацію.

Мінімальна вартість дератизації, при укладаному договорі з ЖЕКом – 25 грн за будинок, а найбільша – 45 грн.

– Те, що кажуть, що 500 гривень за будинок – неправда, – додає чоловік. – Деякі обслуговуючі підприємства мать 150 будинків і платять нам 4300 гривень. Це виходить по 29 гривень за будинок.

Джерело.