Путін хоче залякати Україну, Польщу і Прибалтику, – Financial Times про навчання “Захід-2017”

Незважаючи на побоювання міжнародних експертів щодо військових навчань Росії та Білорусі, які стартують 14 вересня у Мінську, Володимир Путін не вдасться до агресивних військових кроків, які можуть спровокувати повномасштабну війну в Європі.

Вагомих причин для “чергового військового вторгнення”, у що можуть перерости навчання “Захід-2017”, немає, пише у редакційній статті Financial Times.

По-перше, Москва не проводила пропагандистських та інформаційних операцій щодо потенційної збройної інтервенції, пишуть автори публікації. Теоретично “маленька переможна війна” могла б дуже допомогти Володимиру Путіну напередодні президентських виборів, які відбудуться за півроку, проте збройний конфлікт у північно-східній Європі навряд чи стане маленьким і його майже неможливо буде спинити у “прийнятних масштабах”, припускають журналісти.

По-друге, спільними військовими навчаннями з Білоруссю Росія, швидше за все, хоче “залякати” Україну, Польщу і Прибалтику, продемонструвавши результати модернізації своїх збройних сил, а також показати готовність Москви протистояти НАТО, йдеться далі.

Тому, зважаючи на ці обставини, країнам Заходу необхідно протягом російських маневрів пильно відстежувати провокаційні кроки і у випадку необхідності реагувати зважено. У перспективі, радять журналісти FT, потрібно стимулювати Росію дотримуватися Віденського мирного договору і перекрити всі “юридичні лазівки” у ньому, які РФ може використати на свою користь.

Нагадаємо, у Білорусі триває підготовка російсько-білоруських військових навчань “Запад-2017”. Вони триватимуть з 14 по 20 вересня. Президент України Петро Порошенко зазначив, що навчання є потенційною загрозою для територіальної цілісності України.

Джерело.