Мешканки Тернопільщини безкарно вбивають своїх новонароджених діток

За 8 років існування «Вікна життя» туди не підкинули жодне немовля. Проте близько десятка новонароджених убили і викинули їхні рідні матері. За це у в’язниці ані дня не сиділа жодна. Священики кажуть, що Бог прощає гріх. Але відповідальність перед законом мусить бути.

Вбивають своїх немовлят. Відповідальності – жодної.

Щонайменше двох немовлят викинули на смітник за останні місяці рідні мами.



Особи обох встановили. Обидві вже мали діток. В однієї дома чуло вже четверо, інша виховувала 5-річну доньку, пише “20 хвилин”.

Нагадаємо, новонароджена дівчинка, мертве тільце якої батьки закопали в лісі на Гусятинщині, народилась живою. Дитя померло, захлинувшись фекаліями. Це трапилось у червні 2017 р. У жінки вже було четверо дітей. Найстаршому 9 років, наймолодшому – три.

Тіло ще одного немовляти знайшли на сміттєзвалищі у Малашівцях. Матір правоохоронці знайшли за кілька днів – вона саме перебувала в одному з медзакладів. Проживає вона на масиві «Сонячний». І народити немовля в туалеті їй допомагала її мати.

– Щодо обох порушені кримінальні провадження за ст. 117 Кримінального кодексу України, – повідомив начальник відділу комунікації головного управління нацполіції в області Сергій Крета. – Санкція статті передбачає обмеження або позбавлення волі на строк до п’яти років.

«Маму» з Білої врятувала амністія

Аби перевірити, чи отримують так звані матері реальний термін покарання, ми звернулись до Єдиного державного реєстру судових рішень. Шукали за останні п’ять років. І знайшли єдину (!) справу. Щоправда, і тут так званій матері вдалось уникнути в’язниці – допомогла амністія. Хоча провину вона повністю визнала, що чинить – усвідомлювала, незважаючи на юний вік.

Нагадаємо, 15 грудня 2013 р. 17-річна мешканка с. Біла, що в передмісті Тернополя, народила дитину в туалеті. Тільце вкинула до вигрібної ями. Дитина захлинулась фекаліями. Через півроку суд визнав жінку винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 117 Кримінального кодексу України. Та призначив їй покарання у виді позбавлення волі на три роки. Однак, одразу ж звільнив від покарання, призначивши «випробування» – строком на півтора року. Але невдовзі звільняє так звану юну матір від покарання на підставі ст. 1 Закону України «Про амністію у 2014 р».

Кількома роками раніше інша матір заколола новонароджену дитину ножицями і викинула у смітник на «Сонячному». Як з’ясувалось, жінка отримала «умовний» термін. Як правило, такі «мами» отримують за вбивство своїх дітей лише умовні терміни. Або й взагалі через «намальовані» психічні післяпологові розлади та за допомогою адвокатів їх виправдовують.

За вісім років – жодної дитини

Післяпологова депресія – це більш надумано, так би мовити шлях захисту від кримінального переслідування, переконані медики. Бо вкрай рідко бувають психози під час вагітності. Як правило, вони з’являються значно пізніше, після пологів.

А жінки зазвичай приймають рішення позбутись свого немовляти, ще коли те перебуває у череві майбутньої матері. І все – через відсутність підтримки, страх осуду та необізнаність.

Альтернатива вбивству небажаної дитини є. Ще у 2010 р. в приміщенні у приймальному відділенні пологового будинку міськлікарні №2 облаштували «Вікно життя». Однак, за вісім років існування туди не підкинули жодної (!) дитини.

– Була одна іногородня жінка, яка мала намір у «Вікні життя» залишити свою дитину, – розповіла голова благодійного фонду «Вікно життя» Ірина Жигунова. Однак, нам вдалось переконати її – вона забрала своє дитя. Зараз виховує трирічного синочка і щаслива.

Джерело.