Тернополянин, талант якого цінують у всьому світі

Про цього відомого українського художника, члена Національної спілки художників України, почесного громадянина міста Бережани написано чимало. Глибинно аналізували особливості творчого пошуку художника і в ефірах українських телеканалів.

Про нього і мені писати легко, адже з 5 класу він був моїм учнем, дивував знаннями з історії, допитливістю і вмінням поважати співбесідника.

Талант Олегу передався від матері, Ніни Дмитрівни, вчительки біології та образотворчого мистецтва Біщівської школи, від учителів Бережанської художньої школи – заслуженого майстра народної творчості М.П. Бездільного, заслуженого діяча культури З.Л. Мігоцького.

У прекрасній мистецькій аурі маленького провінційного містечка Бережани, де розташовані 4 музеї, які періодично проводять мистецькі виставки, Державний історико-архітектурний заповідник, який теж має прекрасний виставковий зал і пропагує декоративно-прикладне й образотворче мистецтво, формувався духовний світ і талант художника. Його не приваблювала робота архітектора, хоч з відзнакою закінчив Львівський політехнічний інститут, тому пішов працювати учителем образотворчого мистецтва. Він постійно перебував у творчому пошуку як художник.



Спочатку малював пейзажі Бережанщини, а з часом перейшов до «етнічного сюрреалізму», зображуючи українське село і пейзажі рідного Опілля.

З часом його художня, поетична натура створює цілу серію картин «Двовзори», яка здобула широку популярність у світі.

З-під пензля художника виходять оригінальні картини «Кобзар», «Під Різдво», «Лісова пісня», «Іван Франко», які вражають глядача тим, що фоном у них є українська природа, а насправді проглядаються образи геніальних поетів: Тараса Шевченка, Богдана Лепкого, Лесі Українки, Івана Франка.

Ще одним напрямком творчості художника стало сакральне мистецтво. Він малює, реставрує ікони для і соборів.

Олег Шупляк – неодноразовий переможець фотоконкурсів, а його світлинами часто ілюструють журнали та обкладинки вітчизняних і зарубіжних видань.

Він – учасник міжнародних, українських та регіональних виставок, а у листопаді 2000 року став членом Національної спілки художників України. У 2016 році нагороджений відзнакою Президента України – ювілейною медаллю «25 років незалежності України». Творчість Олега Шупляка – безцінний вклад до скарбниці української культури, літопис життя Бережанщини, його історії і сьогодення. Він виставляв свої оригінальні картини з подвійним змістом у Данії, Литві, Польщі, Угорщині, Іспанії, Великобританії, Росії, Японії, Кореї, США. Його роботи є в колекціях Національного музею Тараса Шевченка у Києві.

У 2013 році міжнародний фонд «Культурне надбання» (м. Санкт–Петербург) нагородив пана Олега золотою медаллю лауреата і дипломом «За майстерність і створення унікального стилю в образотворчому мистецтві». Того ж року він став переможцем Всеукраїнського відкритого конкурсу на кращий ескіз логотипа з нагоди відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка. У 2014 році отримав обласну премію ім. Михайла Бойчука за вагомий внесок у розвиток образотворчого мистецтва.

А під час революції Гідності неодноразово бував на Майдані, малював революційні плакати, якими прикрашали площу, створив картину, на якій зобразив на фоні шин, барикад і повстанців портрет Тараса Шевченка – батька української нації.

Приємно, що до Дня Незалежності України 23 серпня 2017 року в Ліссабоні у Палаці Незалежності, з ініціативи історичного товариства Португалії, було відкрито виставку картин Олега Шупляка.

Його картини прикрашають не тільки музеї, салони комфортабельних офісів, а й тисячі квартир наших земляків, пропагуючи українську культуру.

Глибокий інтелект митця, його ерудиція, толерантність, комунікабельність, патріотизм, здатність до експерименту в галузі мистецтва і велика працелюбність – ось характерні риси, які характеризують пана Олега як людину і творчу особистість.

Подвижницька праця на мистецькій ниві художника міжнародного рівня Олега Шупляка, який пропагує отчий край є Божим даром і тому заслуговує найвищої похвали від усієї бережанської громади.

Василь БИЧ, методист райметодкабінету Бережанської районної ради, заслужений працівник освіти України.

Джерело.