На Тернопільщині відкрили унікальне відділення, де лікуватимуть хропіння та розлади сну

У Більче-Золотецькій обласній фізіотерапевтичній лікарні реабілітації Борщівського району відкрили відділення СРАР (сіпап) терапії, що дозволить тепер лікувати апное та важкі розлади сну.

СРАР (сіпап) терапія застосовується для лікування синдрому обструктивного апное сну і хропіння за допомогою апаратів, які створюють постійний позитивний тиск у верхніх дихальних шляхах, що дозволяє зберегти глотку у відкритому стані і попереджає її западіння.

Результат від СРАР-терапії також дуже значний. Адже лікування дозволяє нормалізувати сон, підвищити працездатність та активність; зменшити вагу (фізіологічне схуднення) без додаткових дієт; нормалізувати артеріальний тиск і покращити серцевий ритм; знизити ризик інфаркту та інсульту в десять разів. Як зазначила лікар-кардіолог Більче-Золотецької обласної фізіотерапевтичної лікарні реабілітації Ганна Гарасимяк, відділення СРАР (сіпап) терапії єдине в області, що створене на базі комунального закладу. Тому й потреба у його відкритті стояла гостро.

«У даному відділенні будуть лікувати та діагностувати храп та обструктивне апное сну. Метод, за яким ми будемо працювати, дозволяє діагностувати небезпечний стан, а саме: зупинку дихання вночі. Такі проблеми також можуть бути і в діток, і у вагітних.



Тому тепер за допомогою цього діагностичного апарату ми маємо можливість лікувати наших пацієнтів, які перебувають тут на лікуванні21 день», – пояснила Ганна Гарасимяк.

Також на базі лікувального закладу розширили вже існуюче відділення водолікування з наступними процедурами: підводний витяг хребта під нахилом (кут 450), киснева, озонова та гідромасажна ванни та 4-х камерна ванна для рук і ніг.

Підводне витягування хребта, – це метод лікування дегенеративно-дистрофічних захворювань хребта, що полягає в усуненні спазму м’язів спини і пов’язаного з ним больового синдрому. За словами Ганни Гарасимяк, процедура застосовується при спазмах м’язів, грижах і протрузіях дисків.

«Раніше в лікарні було два види витягування хребта – підводне вертикальне та сухе горизонтальне. Тепер же впровадили й третій вид – підводний витяг хребта під нахилом (кут 450)», – зауважила лікар-кардіолог.

Джерело.