У Тернополі вірні УАПЦ вирішили з’ясувати, чи їхній новий єпископ. не судимий

Як ми уже повідомляли, 19 вересня 2017 р. у м. Тернополі під головуванням Предстоятеля УАПЦ відбулось засідання єпархіальних зборів духовенства Тернопільської єпархії, на яких під час таємного голосування більшістю голосів було обрано кандидата на посаду керуючого Тернопільської Єпархії — Преосвященнішого єпископа Одеського і Чорноморського Тихона (Петранюка).

Втім, у Фонді пам`яті Блаженнішого Митрополита Мефодія вважають, що обрання нгового єписокпа було нелегітимним.

“Як зазначено у Статуті УАПЦ (див розділ 10, пункт 2), вибір єпархіального архієрея відбувається не на єпархіальних зборах, а на єпархіальному соборі, який скликається за участю вірян (що випливає з того, що членами такого собору є члени Єпархіальної Ради, до складу якої, відповідно до Статуту має входити не менше двох вірян).

З огляду на те, що збори, що відбулися 19 вересня 2017 р. у м. Тернополі, не тотожні зборам Єпархіального собору Тернопільської Єпархії, Фонд пам’яті Митрополита Мефодія закликає керівництво УАПЦ відмовитися від практики порушення Статуту УАПЦ та не може вважати таке обрання канонічно легітимним.

Ми також звертаємо увагу Предстоятеля та єпископату УАПЦ на те, що відмовившись від практики обрання єпархіальних архієреїв на єпархіальних соборах та обмеживши у такий спосіб права вірян, порушники Статуту УАПЦ заперечують один із засадничих принципів нашої Церкви — соборноправність. Адже як стверджує головний канонічний документ нашої Церкви «УАПЦ здійснює своє служіння в світі на основі соборноправності» (розділ 1, пункт 7)”, – йдеться в повідомленні прес-служби Фонду.

В свою чергу Головою Фонду пам`яті Блаженнішого Митрополита Мефодія Наталією Шевчук було надіслано запит до Міністерства внутрішніх справ України у зв`язку з обранням на посаду керуючого Тернопільською єпархією УАПЦ Преосвященнішого Тихона (Петранюка), єпископа Одеського і Чорноморського.

Джерело.