Сьогодні у Тернополі відзначають 145-річчя від дня народження Соломії Крушельницької

Сьогодні, 28 вересня, у Тернополі відзначають 145-річчя від дня народження Соломії Крушельницької. З цієї нагоди у фойє 2-го поверху Тернопільського обласного академічного драматичного театру імені Тараса Шевченка пройде святкова імпреза «Тріумф цілковитий, безмежний, блискучий…» за мотивами п’єси Івана Ляховського та Богдана Мельничука. Участь в імпрезі візьмуть заслужена артистка України Віра Самчук, солісти та оркестр театру. Захід розпочнеться о 19.00. Усіх тернополян запрошують відзначити ювілей з дня народження талановитої української співачки.

Соломія Крушельниицька народилася 23 вересня 1872 у селі Білявинці, нині Бучацький районТернопільської області. Вона була талановитим педагогом і ще за життя її визнали найвидатнішою співачкою світу.



Серед численних нагород та відзнак – звання «Вагнерівська примадонна» XX століття. Співати з нею на одній сцені вважали за честь Енріко Карузо, Тітта Руффо, Федір Шаляпін. Італійський композитор Джакомо Пуччіні подарував співачці свій портрет з написом «Найпрекраснішій і найчарівнішій Баттерфляй». Успіхи Крушельницької на оперних сценах світу були успіхами і визнанням української музики й мистецтва.

Померла Соломія Крушельницька 16 листопада 1952 у Львові. В сучасній українській традиції входить до переліку найвідоміших жінок давньої та сучасної України.

Джерело.