З 1 жовтня Тернопіль переходить на електронний квиток у громадському транспорті

З 1 жовтня у Тернополі розпочне діяти електронний квиток «Соціальна карта тернополянина». З нею вартість проїзду в маршрутках і тролейбусах міста для пасажирів не зміниться. Хто не матиме карти – платитиме дорожче.

Як повідомили IA ZIK у прес-службі міськради, введуть диференційований тариф після повноцінного запуску автоматизованої системи, яка дозволить проводити облік оплати за проїзд.

Наразі діючий тариф залишається в силі. Проте, вже невдовзі, за нововведенням чиновників, вартість проїзду без картки буде на 1 грн дорожчою. Тобто, за карткою тариф у тролейбусі буде 3 грн, у маршрутці – 4 грн. За готівку – 4 грн у тролейбусі та 5 у маршрутці.

Оформити картку можуть усі, хто прописані у Тернополі, проживають або працюють у місті.



Безкоштовно отримують «Соціальну карту тернополянина» пільговики. Наразі відомо, що пільгові категорії їздитимуть паралельно безкоштовно за посвідченнями до Нового року.

Термін виготовлення карти – від 20 робочих днів, а діятиме вона 5 років.

«Для проїзду у громадському транспорті буде два види квитків – персоніфіковані та непересоніфіковані, тобто звичайні електронні проїзні квитки. Персоніфікованих карт буде три види. Це – для пільгового проїзду, при цьому всі пільговики отримають їх безкоштовно. Для учнів та студентів, такі картки можна оформити у навчальних закладах, зі знижкою у 50%. Працюючі тернополяни та люди, які прописані чи проживають у місті, картку будуть купувати. Вартість виготовлення – 57 грн. Проте, якщо оплачувати вартість проїзду на квартал вперед, можна отримати безкоштовно», – повідомили у міській раді.

Вартість неперсоніфікованого проїзного квитка – 20 грн. Його можна буде придбати у спеціалізованих пунктах продажу.

Персоніфікованим квитком, на відміну від звичайного, можна оплатити лише за власну поїзду, наголошують у міській раді.

Чиновники роз’яснюють, що оформити «Соціальну карту тернополянина» можна у ЦНАПі, в управлінні соцполітики та у 12-ти ЖЕКах міста. Також замовити карту можна онлайн на сайті https://fayna-karta.te.ua/

Планується, що з часом картка дасть змогу отримувати знижку на інші муніципальні послуги.

Джерело.