У Ватикані урочисто коронують старовинну ікону з Тернопільщини

15 жовтня на площі святого Петра у Римі, на урочистій Літургії, яку проведуть з нагоди канонізації чотирьох мучеників та чотирьох святих, буде присутня для публічного почитання вірними з цілого світу копія чудотворної ікони Зарваницької Матері Божої.

Відповідно Святіший Отець Франциск, Папа Римський, благословить корони, що будуть почіплені на ікону, і це стане знаком чергового визнання та потвердження її чудодійної сили. Варто відзначити, що коронація самої Зарваницької ікони відбулася рівно 150 років тому, і тоді це дійство звершив Святіший Отець Пій IX.

З благословення Архиєпископа і Митрополита Тернопільсько-Зборівського УГКЦ Василія (Семенюка) доставить ікону Святішому Отцю офіційна делегація у такому складі: митрофорний протоієрей Володимир Фірман, ректор Марійського духовного центру «Зарваниця», протоієрей Марко Семеге голова товариства «Свята Софія», протоієрей Роман Дутчак, судовий вікарій Тернопільсько-Зборівської архиєпархії, протоієрей Іван Кулик, настоятель парафія Сергія і Вакха (м. Рим), ієрей Любомир Зозуляк, настоятель храму Перенесення мощей св. отця Миколая (Тернопіль) та миряни.

Зважаючи на цю визначну подію, що відбудеться за кілька днів, Зарваницьку ікону (копію), що вже прославилася чудами, протягом кількох місяців відновлювали у Червонограді. В 1922 році її написав знаний у наших краях митець Петро Холодний. За радянської влади, у часи підпілля УГКЦ, її підпільно зберігали у приватному помешканні с.



Зарваниця. За ці роки святиня дуже зруйнувалась. Тож після Всеукраїнської прощі в Зарваниці цьогоріч ікону Матері Божої Зарваницької відреставрували.

Вкотре на потребу Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ відгукнувся підприємець та меценат, засновник фонду «Твори добро» Ігор Гуда разом з дружиною, котрі також будуть присутні на Божественній Літургії з Святішим Отцем та взяли на себе організаційні витрати цього паломництва та були жертводавцями реставрації ікони.

Нагадаємо, з благословення Митрополита Василія (Семенюка) Ігор Гуда минулого року разом з дружиною сприяв привезенню на Тернопільщину Нерукотворного Образ Спаса з Едеси. Його фонд узяв на себе всі витрати. Тоді ікону, яка перебувала на Тернопільщині, відвідали сотні тисяч вірян з цілої країни.

Джерело.