На реалізацію “громадських проектів” від тернополян виділили більше 9 млн. гривень

Прийом пропозицій на “громадський проект” завершився. Тернополяни подали 65 проектів на 39 мільйонів. На реалізацію з міської казни виділять лише 9,4 мільйони. Тож кожен з нас під час голосування може визначити, на що підуть гроші. Голосування стартує 24 жовтня.

Зараз триває перевірка та доопрацювання проектів і не всі вони поки доступні на www.pb.rada.te.ua де, власне, розгорнуто описані і суть, і мета, і кошторис.

Цьогоріч проектів менше

Проект «Громадський бюджет Тернополя» — позитивна ініціатива, яка дозволяє громаді отримати реальну можливість впливати на розподіл бюджетних коштів у Тернополі. Кошти із бюджету участі розподілятимуть на реалізацію громадських ініціатив, проектів із поліпшення міського середовища, запропонованих тернополянами.



Це своєрідний грант від міського бюджету для вирішення конкретних проблем міста.

Таку форму впливу громади на прийняття рішень, зокрема й фінансових, запровадили минулоріч депутати міської ради. Проект “пішов на ура”. Були певні недопрацювання, але на досвіді минулого року зробили висновки.

– Цьогоріч у Громадському бюджеті Тернополя є ряд змін, частина яких випрацювалася в результаті минулорічної реалізації, – каже депутат ТМР фракції “Об’єднання “Самопоміч”, ініціатор впровадження Громадського бюджету Тернополя Назар Зелінка. – В 2016 році на Громадський бюджет подали 71 проект на загальну суму 36 023 865 грн. Участь в голосуванні взяло 5 539 тернополян. Цьогоріч подали 65 проектів на загальну суму 38 999 024 грн. Загалом Громадський бюджет у цьому році становитиме 9,4 млн. грн.

Проекти, згідно з умовами “громадського проекту” розділені на “малі” – до 300 тисяч гривень та “великі” – до мільйона.

– На малі проекти передбачено 2,8 млн. грн, а на великі – 6,6 млн. грн,- продовжує пан Зелінка. – Реалізація проектів здійснюватиметься виключно виконавчими органами міської ради під наглядом авторів проектів-переможців. Проекти не можуть мати комерційного характеру. Голосувати цьогоріч зможуть усі тернополяни віком від 16-ти років. Також особливістю цього року є те, що проголосувати можна буде лише за один великий і за один малий проект, минулоріч цього обмеження не було.

Найбільше проектів цього року подано у сфері комунального господарства та у сфері спорту, потім – сфера освіти.

– Зараз усі проекти будуть опрацьовуватися Номінаційним комітетом (орган, який стежить за дотриманням правил – авт.) та виконавчими органами міської ради, спільно з авторами проектів будуть узгоджуватися та уточнятися бюджети та нюанси реалізації, – говорить Назар Зелінка. – З 24 жовтня протягом 14-ти днів до 7 листопада відбуватиметься голосування. Ті проекти, які в рейтингу наберуть найбільше голосів, а це мінімум 7 великих проектів та 10 малих проектів, будуть реалізовані міською радою у 2018 році.

Запхали комерцію

Маємо сподівання, що зміни, внесені до правил участі, а також розголос минулорічних “оборудок” унеможливить ті явища, з якими місто зіткнулось цьогоріч. Декілька проектів, на які виділили кошти, були спрямовані на підтримку комерційних заходів. Якщо простіше – гроші з казни пішли на підтримку чиїхось заробітків, хоч все і прикрито гарними гаслами чи благородною метою. Такими проектами можна назвати і “Тернопіль Fest” (гастрономічні фестивалі – авт.) і Запросимо Україну на музичний фестиваль “ФАЙНЕ МІСТО”. Цікаво, що в минулорічний ліміт – 5 мільйонів гривень ці “комерційні проекти” не втиснулись. Тоді суму збільшили ще на два мільйони …

Паралельно з цим більшість тих великих проектів, які були лідерами в голосуванні та перемогли, набравши майже по тисячі голосів, не реалізовуються. Один з них “Молодіжний Центр – відкрита платформа для комунікації, навчання та втілення проектів”.

– Чому не реалізовують, треба питати міськраду, – каже 20хвилин співавтор проекту Святослав Абрам’юк. – Ми можемо лише здогадуватись… Протягом кількох літніх місяців все виглядало дуже добре. Було погодження плану закупівель з управлінням економіки, була підтримка заступників міського голови. А тут раз – і виконком голосує проти. Вочевидь міська рада не бачить свого інтересу в проекті. Прикро, що є така відірваність між місцевою владою і громадськими організаціями. Друга причина це, напевне наявність комунальної установи “Молодіжний центр Довженка”. Але всі розуміють, що це не молодіжний центр і він ним не стане. Та молодь, чомусь, вперто спихають туди.

Подібна історія і з “Соціальним мультиспортивним залом”. Проект “заглох”.

Озвучити підсумки “Громадського бюджету” та відповісти чому частину проектів не реалізовують, попросили в міській раді.

– Переможцями «Громадського бюджету» 2017 року стало 8 великих та 11 малих проектів. На сьогодні з них вже повністю реалізовано шість проектів, інші перебувають у процесі реалізації, – повідомили в прес-службі міської ради. – Є три проекти, які наразі не реалізовуються у зв’язку з різними причинами: у одних реальний кошторис витрат перевищує бюджет, який був поданий з проектом; у інших – відсутнє приміщення, на базі якого цей проект має реалізовуватися. Автори цих проектів запрошені на чергове засідання Номінаційного комітету, щоб разом з виконавчими органами, представниками Номінаційного комітету вирішити, як реалізовувати ці проекти.

Сподіваємось вирішення таки знайдеться бо ж як ні то виглядає ніби позиція влади “ви хоч з шкіри пніться, а буде по-нашому”. Та й сама суть громадського бюджету “проекти тернополян з-поміж яких обирають тернополяни” тому владі варто віддати трохи влади.

Джерело.