Поліція Тернопільщини викрила масштабну аферу! Фото

В Києві тернопільські поліцейські затримали групу шахраїв, які збирали з громадян до 250 тисяч гривень щодня. Під виглядом державних організацій, злочинці обіцяли відшкодувати гроші за БАДи, натомість змушували платити неіснуючі податки і збори.

 

Групу шахраїв, яка діяла по всій території України, затримали співробітники ГУНП в Тернопільській області спільно з Департаментом кримінальної поліції. Сума збитків, завдана лиходіями жителям різних областей, вже обчислюється мільйоном гривень, але щодня вона зростає, бо до поліцейських звертаються все нові й нові жертви.

Клубок шахрайської схеми почав розпутуватися тоді, коли до тернопільських поліцейських звернулася пенсіонерка зі Збаразького району. Старенька жінка повідомила, що невідомі особи шахрайським способом заволоділи її коштами, й розповіла як втрапила на гачок зловмисників.

pm627image001

За словами пенсіонерки, до неї зателефонували незнайомці й повідомили, що ліки, які вона раніше придбала, виявилися неякісними, відтак держава відшкодує їй кошти. Далі надійшло ще декілька дзвінків начебто з різних державних установ.

«Благодійники» дали зрозуміти – щоб отримати фінансове відшкодування, доведеться сплатити певні збори і видатки. Щойно жертва перераховувала потрібну суму, від неї стали вимагати нову, значно більшу за розміром.



Так псевдопрацівники соцзахисту зажадали, аби жінка сплатила державне мито, фінінспектори – кошти за аудит, інкасатори – оплату за доставку. Загалом старенька перерахувала на вказані рахунки близько тридцяти тисяч гривень. Виконавши усі процедури, жінка очікувала на значне матеріальне надходження. Коли кошти так і не надійшли, жертва звернулася до правоохоронців.

— Старенька виявилася досить уважною й записала всі номери телефонів, з яких до неї телефонували шахраї, та рахунки, на які надсилала кошти, — повідомив старший слідчий в особливо важливих справах ГУНП в Тернопільській області Юрій Барабан. – На підставі звернення жінки ми відкрили кримінальне провадження за фактом шахрайства й розпочали слідчі дії.

Згодом виявилось, що постраждала зі Збаразького району лише краплина в морі. Кількість жертв шахрайської схеми сягнула сотні, а суми збитків завданих окремим особам коливались від 40 до 200 тисяч гривень. Епізоди підступної афери спалахували по всій країні. Діяльність злочинного угруповання поліцейські документували впродовж чотирьох місяців, хоча, з упевненістю можна сказати, що шахрайська схема працювала від року до двох. Зібраних за цей проміжок часу доказів виявилося достатньо, аби зрозуміти вражаючі масштаби обману, викрити організатора оборудки та його спільників.

pm819image002

— Сфера діяльності даної групи охоплювала практично всі області нашої держави, — стверджує заступник начальника Головного управління Національної поліції Тернопільщини Казимир Попіль. – Шахраї представлялись працівниками організації, яка нібито займається відшкодуванням збитків, заподіяних фірмою-дестриб’ютором харчових добавок. До злочинного угрупування входили організатори і виконавці — наймані працівники, які безпосередньо обдзвонювали жертви й видурювали під різними поводами у них кошти, а також особи, які отримували гроші в банківських установах та передавали їх посередникам.

Осередок шахрайської фірми знаходився в Києві. Там нещодавно були проведені обшуки, вилучено кошти, близько півсотні мобільних телефонів, бази даних клієнтів. Усі докази правоохоронці в подальшому будуть ретельно опрацьовувати.

— Люди приходили десь півтора місяці на цю квартиру, — розповідає консьєрж столичної багатоповерхівки, в якій шахраї організували кол-центр, — чоловік сім-вісім, були і хлопці, і дівчата.

Організатор підбирав собі досить кваліфікованих виконавців, які були обізнані із психологією, методами впливу на людину. Усі учасники угрупування — молоді люди віком від 24 до 40 років.

— Сказали, що є можливість гарно заробити, тому я погодилася на цю роботу, — розповідає одна із затриманих — 24-річна уродженка Житомирщини. – Для нас проводили спеціальні тренінги, навчання. В мої обов’язки входило спілкування з людьми, я обдзвонила до 200 осіб. Перші півроку заробляла гривень 300 за тиждень, потім тисячу-дві, зараз було 10-12 тисяч.

pm240image003

Сумарний заробіток групи коливався від 700 тисяч до 1 мільйона гривень за тиждень. Кошти між усіма учасниками оборудки розподіляв організатор, відповідно до виконаних ними обов’язків.

— Моїм завданням було – забирати гроші і відвозити їх туди, куди мені скажуть, — зізнається ще один затриманий, — за це мені платили в середньому 8 тисяч гривень щотижня.

Правоохоронці з’ясували, що розрахунок здійснювався через відділення «Ощадбанку» за допомогою послуги «швидка копієчка», яка не потребує наявності пластикової картки. Коли це стало відомо, служба безпеки даної банківської установи сприяла поліцейським в проведенні розслідування.

— На даний час затримано більше 10-ти підозрюваних, декому із них вже обрано міру запобіжного заходу, — повідомив старший слідчий в особливо важливих справах ГУНП в Тернопільській області Юрій Барабан.

Затриманим інкриміновано статтю 190 ч.4 Кримінального кодексу України. (Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки — карається позбавленням воді на строк від трьох до восьми років). Слідство у даній справі триває. Правоохоронці встановлюють інших учасників шахрайської оборудки, уточнюють суми збитків, шукають постраждалих.

Правоохоронці звертають до усіх українців, якщо ви постраждали від діяльності цього злочинного угруповання, чи вам відомі такі люди, телефонуйте за номерами Нацполіції ваших регіонів, або 102.

джерело http://infoprostir.te.ua/