На Тернопільщині тепер можна зробити селфі і біля «Сухого озера»

Нова експозиція Кременецького ботанічного саду привабила екскурсантів і науковців.

Під час Всеукраїнської науково-практичної конференції «Подільські читання», присвяченої 90-річчю від дня народження українського ботаніка-систематика, флориста Бориса Заверухи, у найстарішому ботанічному саду України відкрили експозиційну ділянку «Сухе озеро».

Як пише Юлія Бондючна, провідний фахівець сектору екологічної освіти Кременецького ботанічного саду, повідомляє «Золота Пектораль», над втіленням «Сухого озера» працювала лабораторія ландшафтного дизайну та озеленення Кременецького ботанічного саду. За словами її завідувача Івана Гуцала, при композиційному підборі асортименту посадкового матеріалу працівники лабораторії ландшафтного дизайну та озеленення керувалися екологічним принципом, а також враховували характерні риси будови рослинного матеріалу: зовнішній вигляд, форму, текстуру, колір рослин. Для досягнення декоративного ефекту ландшафтної композиції під час найбільшого рекреаційного навантаження до асортименту рослин було введено багаторічні квітниково-декоративні трав’янисті рослини та красиво-квітучі кущі.

Експозиційна ділянка «Сухе озеро» вже встигла привабити тутешніх жителів, студентів і викладачів місцевої академії імені Тараса Шевченка. У день її відкриття нею захоплювалися як вчителі хімії та біології, які приїхали на екскурсію, так і науковці з різних куточків України.

Майже всі, хто бував за останні півтора року в Кременецькому ботанічному саду, робив селфі біля «Сухого озера» і ділився фото, як то модно в наш час, на своїй сторінці у фейсбуку. Отож, очевидно, що з відкриттям нової експозиційної ділянки в ботанічному саду міста Кременця збільшиться потік туристів, екскурсантів.

Нагадаємо, що після перевезення у 19 століття Кременецького ботанічного саду до Києва тут, як зазначили польські дослідники, залишилися в основному тільки деякі дерева англійського саду. Нове життя у ботанічний сад у Кременці вдихнули 1990 року.



Тоді почали відновлювальні роботи. По-новому накопичували колекційний фонд (все вивезене залишилося в Києві). Було створено низку експозиційних ділянок. Сад магнолій, колекція рододендронів, сад витких культур, монохромний сад, формовий сад, альпійська гірка, гірка кизильників, гірка шпилькових, експозиція «Яр» – усе це та багато іншого можуть побачити відвідувачі в Кременецькому ботанічному саду. Тепер до цього переліку приєдналося ще й «Сухе озеро».

Тож, аби помилуватися красою природи, не конче їхати до столиці. Можна і в Кременець, – додає Юлія Бондючна, провідний фахівець сектору екологічної освіти Кременецького ботанічного саду.

Джерело.