Стіни тернопільських будинків нелегально розмальовує доволі відомий художник

Сайт Про Те кілька разів писав про малюнки на стінах тернопільських будинків, підписаних «Гамлет». Їх відрізняє не лише якість виконання, а й певний філософський підтекст. Ось і виникло бажання з’ясувати, хто він – отой художник з таким цікавим ім’ям.

І з’ясували, що це не просто людина, яка від нічого робити малює на стінах, а доволі відомий художник – учасник 53-го Венеціанського бієнале і дворазовий фіналіст на здобуття PinchukArtCentre Prize.

Гамлет Зінковський народився в Харкові у 1986 році. Навчався у Харківській академії дизайну і мистецтв. Але не закінчив. У 2009 році його відрахували з академії через неуспішність з фізкультури.



З того часу малює. Гамлет – не публічна людина. Рідко дає інтерв’ю і практично не користується Інтернетом.

У кінці 90-х років займався купівлею-продажем дорогоцінних металів. Тоді і познайомився з кількома людьми, у яких були проблеми із законом. Спілкуючись з одним із них, поцікавився, чого той хоче найбільше у житті. На що отримав відверту відповідь: «Хочу назбирати багато грошей і стати депутатом – тоді у мене буде недоторканість».

Найбільше ж на його світогляд вплинув випадок, коли він дивом залишився живим. Їдучи автостопом з Москви, у Білгородській області підсів до якогось чоловіка. Коли приїхали, той запросив 50 рублів. А у Гамлета зовсім не було грошей. Тоді водій витягнув пістолета і повів хлопця у ліс. Практично попрощавшись із життям, Гамлет поцікавився: «Ти справді застрелиш художника через 50 рублів?». Дізнавшись, що має справу з людиною творчою, чоловік зрозумів, чому у того нема грошей і відпустив. А Гамлет з того часу живе з відчуттям, що його уже нема серед живих.

І продовжує малювати. Найдорожчу свою картину він продав за півтори тисячі доларів. Манеру ж підписувати філософськими текстами малюнки на стінах Зінковський перейняв у ще одного харківського художника Олега Мітасова. Свого часу той був економістом. Перед захистом докторської дисертації забув її у трамваї і зійшов з розуму. Після того почав малювати і писати на стінах.

У рідному Харкові створили інтерактивну карту робіт Гамлета. Більшість своїх робіт він створює нелегально. Це не принцип – просто отримати дозвіл від міської влади доволі складно. Його девіз – прийшов, побачив, створив.

Отже, якщо ви побачите десь на стіні у Тернополі малюнок, підписаний «Гамлет», зупиніться на хвильку і уважніше придивіться. Все-таки робота належить доволі відомому сучасному художнику.

Джерело.