На Тернопільщині є печера, яку занесли в Книгу рекордів Гіннеса

Гіпсова печера Оптимістична на Тернопольщині є найбільшою в світі та занесена в Книгу рекордів Гіннеса.

В 1966 році спелеологи клубу “Циклоп” помітили підземний лаз поблизу села Королівка Тернопільської області, що виявився входом у найбільшу гіпсову печеру світу. Це відкриття прославило Україну на весь світ. Печера “Оптимістична” посідає почесне місце у Книзі рекордів Гіннеса.

За 50 років досліджень вдалося розвідати 250 кілометрів ходів. Але ця цифра не остаточна. Кожна нова експедиція додає печері кількасот метрів.

“Оптимістична” складається з десяти районів, які відрізняються один від одного за кольором і структурою гіпсу. Вони відносно ізольовані і з’єднані між собою одним або кількома ходами.

733123_1532759

Найбільший скарб печери – це мінерали, що зростали тут десятки тисяч років.



Це сталактити, сталагміти і унікальні для України геликтити та гіпсові кристали найрізноманітніших кольорів та форм. Окремі екземпляри подекуди сягають півметра завдовжки.

Також в печері є питна вода. В нижніх ярусах розташовані кілька озер. Площа найбільшого з них перевищує 80 квадратних метрів. Цікаво, що температура повітря тут, незалежно від пори року, стала. Вона тримається в межах 9-10 градусів.

Донедавна “Оптимістична” була закритою територією для звичайних відвідувачів. Потрапити туди можна було лише в складі робочих експедицій. Лише в 2011 році тури печерою стали можливі для всіх охочих.

Спеціально для туристів обладнали унікальний підземний музей зі зразками найцікавіших печерних утворень – величезних кристалів, плафонів, химерних гелектитів, їжаків та троянд з кристалічного гіпсу. В експозиції на поверхні можна ознайомитися з історією розвитку спелеології в Україні.