Що шукають учені в храмі Гробу Господнього в Єрусалимі

Одна з найбільш обговорюваних тем у всьому світі сьогодні залишається операція археологів, проведена в храмі Гробу Господнього в Єрусалимі.

FILE - In this Friday, May 18, 2012 file photo, Greek Orthodox priests hold liturgy outside the tomb of Jesus in the Holy Sepulchre church in Jerusalem. A team of experts is set to begin a historic renovation at the spot where Christians believe Jesus was buried, overcoming longstanding religious rivalries to carry out the first repairs at the site in over 200 years. (AP Photo/Dusan Vranic, File)
Кадри, які показали всі світові телеканали, і потрапили в інтернет, змусили мільярди людей переглядати їх знову і знову. І єдине питання, яким задається зараз кожен: що саме шукають вчені?

Зрозуміло, є офіційна версія: дослідники, нібито, поставили перед собою мету з’ясувати, з чого складалася первісна гробниця. Плита, яку напередодні зняли будівельники, була піднята на Гроб Господній в 1555 році через спроби паломників взяти на пам’ять частинку. Без малого п’ятсот років святиню ніхто не турбував.



І ось тепер втручання виявилося настільки несподіваним, що більшість експертів навіть не знають, як це коментувати.

Світ спостерігав, як плиту Гробу Господнього зсовували по міліметру. Як за цим стежили представники всіх християнських конфесій. І як вчені і реставратори приступили до робіт.

Те що храм Гробу Господнього потребує реставрації, було відомо давно. Два землетруси, що відбулися в минулому столітті, серйозно пошкодили Кувуклію – каплицю, що стоїть над труною. Саме в ній відбувається сходження Благодатного вогню.

Але домовитися про будь-які роботи в храмі надзвичайно складно. Храм Гробу Господнього – одна з головних святинь людства. За володіння Гробом Господнім велися десятки релігійних воєн. І навіть зараз, коли храм поділений між шістьма конфесіями, а ключі від нього зберігаються в арабських сім’ях, суперечки за кожен сантиметр закінчуються кровопролиттям.

“Роботи поблизу від Гробу не проводилися не тільки через те, що це делікатне питання, але і через те, що немає ясності, як саме ми хочемо відновити Гроб”, – розповів монах францисканського ордена батько Грегор.

І все ж конфесії змогли домовитися. Йшли до цього кілька років. Подробиці переговорів невідомі. Ясно тільки, що вони були дуже важкими. Будь-яке переміщення будь-якої лампади в храмі зазвичай викликало суперечки. Не кажучи вже про розтин святині.

“Підготовка робіт по відновленню почалася близько двох років тому – вони повинні були торкнутися і храм Гробу, і церкву і сам Гроб”, – повідав Патріарх Єрусалимський Феофіл III.

Вражаюче, але більшості близьких до релігії людей зараз просто нема чого сказати. Занадто несподівано місце таїнства стало будівництвом, а усипальниця Христа – предметом досліджень. І тут же спалахнули суперечки, навіщо це знадобилося? З реставрацією каплиці все зрозуміло. Але знімати плиту з Гробу Господнього стало необхідністю або історичною цікавістю?

Мета дослідження – зрозуміти, як виглядала гробниця спочатку. Після розп’яття тіло Ісуса Христа три дні спочивало на кам’яному поховальному ложі в печері. Усипальницю знайшли римляни в IV столітті. 500 років тому над труною встановили мармурову плиту. Саме її зараз і зрушили з місця.

“Ми зміцнимо конструкцію, при цьому будуть використані точно такі ж матеріали. Потім ми закріпимо кам’яні плити титановими болтами”, – розповів про подальші плани головний археолог проекту реконструкції храму Антонія Маропуло.

Всі роботи обіцяють завершити до майбутньої весни. До моменту, коли в храмі Гробу Господнього християни всіх конфесій чекатимуть сходження благодатного вогню.