Тернопільські медики розповіли, як підтримати імунітет в холодну пору року

Спеціалісти Тернопільського обласного лабораторного центру опублікували поради, які допоможуть підтримати імунітет в холодну пору року.

Холодна погода, дощі і вітер зовсім не сприяють доброму здоров’ю. І саме в таку погоду часто виникає застуда. Однак є можливість уникнути цієї хвороби або знизити ризик захворіти. Для цього треба зміцнювати і підтримувати імунітет.

Овочі та фрукти на варті здоров’я

Будь-які овочі і фрукти містять багато вітамінів і мінералів. Ці продукти допомагають підтримувати імунітет в чудовому стані. Тому вони повинні бути в меню щодня.
Які саме вітаміни і мінерали допомагають зміцнити імунітет? Звичайно, це аскорбінова кислота, а також вітаміни А, В1, В2, В9, марганець, цинк, магній.

Де знайти ці цінні речовини? Вітамін С міститься в шипшині, обліписі, чорній смородині, капусті, цитрусових.



Вітамін В1 можна знайти в курячій печінці, горосі, горіхах. В2 міститься в сирах, мигдалі і яйцях. Вітамін А у великій кількості міститься в печінці, моркві, вершковому маслі, гарбузі, абрикосах. Фолієва кислота або вітамін В9 – в горіхах, квасолі, зелених листових овочах. Цинк міститься в морепродуктах, а також різних горіхах, марганець – в злакових і горіхах, а магній можна знайти в насінні, бананах, какао, гречці, вівсянці, зелені.

Окремо варто сказати про цибулю і часник. Ці овочі містять фітонциди, що пригнічують розвиток патогенних мікроорганізмів. Їх обов’язково треба включати в раціон. Тим більше, що часник навіть при тепловій обробці не втрачає своїх властивостей.

Вживати овочі та фрукти краще в свіжому вигляді. Тобто, можна готувати салати, смузі, коктейлі та закуски. Однак це не завжди можливо. Тому можна також запікати, тушкувати або варити. Корисні різні рагу, запіканки, супи. Що стосується фруктів, їх теж можна запікати або готувати корисні і смачні десерти з мінімальним використанням жирів і цукру.

Прянощі, мед і трави – для міцного імунітету

Звичайно, не обійтися і без деяких інших продуктів. Наприклад, мед містить величезну кількість цінних речовин. Це неорганічні і органічні кислоти, вітаміни, мінерали, фітонциди, ароматичні речовини, білок, амінокислоти і багато іншого. Мед має імуномодулюючу та протизапальну дію, є природним антибіотиком.
Багато трав також допомагають зміцнювати і підтримувати імунітет. Найкорисніші трави: ромашка, м’ята, звіробій, липовий цвіт, ехінацея, меліса, а також листя малини, смородини, суниці, вишні, волоського горіха.

Що ще допоможе підтримати імунітет і не захворіти в холодну осінню пору? Це різні прянощі. Корінь імбиру, кориця, гвоздика, куркума, розмарин – можна і потрібно вживати, якщо у вас немає алергії на ці спеції.
Як правильно вживати всі ці корисні продукти? З трав можна готувати чаї, настої і відвари. А в них додавати різні спеції. Наприклад, чай з м’ятою, ромашкою і звіробоєм або напій з кореня імбиру з корицею і листям смородини. Варіантів безліч, можна легко знайти напій на свій смак.
Що стосується меду, його потрібно додавати в готові напої. Чай або настій повинен бути не дуже гарячим, інакше мед не тільки втратить свої корисні властивості, але і може нашкодити здоров’ю (вважається, що в гарячому напої з медом утворюється шкідлива речовина – оксиметилфурфурол).
Спеції можна просто додавати в різні страви. Наприклад, розмарин чудово поєднується з м’ясом і овочами, куркума з рисом, кориця з молочними стравами. Такі добавки теж будуть корисні для здоров’я і імунітету.
Зарядка і прогулянки
Якщо ви хочете підтримати свій імунітет в чудовому стані, без руху не обійтися. Кожен день слід робити зарядку, досить навіть 15 хвилин, щоб зарядитися бадьорістю.

Ось найпростіші вправи:

• кругові обертальні рухи головою;
• махи руками і ногами;
обертальні рухи плечима і руками;
• кругові рухи тазом;
• присідання;
• підйом ніг з положення лежачи на спині;
• велосипед – імітувати їзду на велосипеді, лежачи на спині;
• нахили в сторони;
• нахили вперед;
• ножиці – схрещувати ноги, лежачи на спині;
• біг на місці;
• стрибки на місці.

Звичайно, бажано додати до цього й інші види спорту, наприклад, плавання, біг, фітнес або навіть танці.
Регулярні заняття спортом покращують кровообіг, сприяють правильній роботі серця, кров насичується киснем, зміцнюються суглоби і м’язи. Тобто, організм в цілому оздоровлюється, природно, і імунітет міцнішає.
Дуже важливо достатньо часу проводити на свіжому повітрі. Можна вирушати на прогулянку рано вранці, гуляти ввечері перед сном або просто пройтися пару зупинок пішки, повертаючись додому з роботи. Але, звичайно, в дуже погану погоду краще не мерзнути, а прогулятися протягом 15-20 хвилин.
Хочете бути здоровим всю осінь? Підходьте до зміцнення імунітету комплексно: правильно харчуйтеся, займайтеся спортом, а ще будьте завжди в гарному настрої, це теж важливо.

Джерело.