Чому так важливо дотримуватися Різдвяного посту

У православних християн уже 28 листопада починається Різдвяний піст, який триватиме до 7 січня – свята Різдва Христового. Керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Антоній (Паканич) розповів нам про те, наскільки важливо дотримання Різдвяного посту, пишуть fakty.ictv.

– Різдвяний піст встановлений церквою, щоб православні християни очистили свою душу і серце покаянням і постом, і з чистим серцем могли зустріти світле свято народження Господа і Бога і Спаса нашого Ісуса Христа. Будемо у ці дні не спати, щоб не проспати появу Віфлеємської зірки, яка вказує шлях кожному християнинові. Будемо готувати себе, щоб Господь і Бог наш Ісус Христос вселився у серце, в розум, – сказав митрополит Антоній.

Владика Антоній також нагадав, чому церква встановила Різдвяний піст.

– Понад п’ять тисяч років у тисняві грiховного пoлону старозавітний народ Божий очікував пришестя у світ Господа Ісуса Христа. У нагадування про те очікування встановлений Святою Церквою п’ятитижневих піст, – зазначив керуючий справами УПЦ.

Також владика Антоній дав пораду тим, хто не може дотримуватися посту повністю.

– Ті, хто не можуть постити повною мірою, перед початком посту повинні підійти до священика, пояснити ситуацію і отримати благословення на послаблення дотримання посту. Зазвичай, виходячи зі стану здоров’я людини і обставин його життя, священик допомагає встановити таку міру дотримання посту, яка людині під силу, – додав архієрей.

Митрополит Антоній закликав наслідувати приклад старозавітних праведників, які, живучи у непростих умовах, готувалися до зустрічі Спасителя.

– Очищаючи свої душі постом, молитвою, добрими справами, ми повинні нині уподібнитися тим старозавітним праведникам, які жили у тяжких умовах, були оточені безпросвітною темрявою грiха, людської жopстокості, нeвiгластва, і при цьому зі щирою чистотою віри продовжували чекати Месію.



Без тіні сумніву вони вірили і чекали, що прийде той, хто буде прекрасніший всіх синів людських (Пс. 44:3). Хто полюбить правду і зненавидить беззаконня (Пс. 44:8), – сказав владика Антоній.

Також митрополит Антоній звернув увагу на те, що пiст – “це відмова від згyбних звичок і веселощів, це час зосередженості і старанних молитов”.

Владика нагадав слова святителя Іоанна Златоуста про те, що “тому, хто постує, найбільше треба приборкати гнів, привчатися до лагідності і поблажливості”.

Згадки про встановлення Різдвяного посту зустрічаються з IV століття. На Константинопольському соборі 1166 року було затверджено всім християнам зберігати піст 40 днів перед великим святом Різдва Христового. Різдвяний піст за тривалістю майже дорівнює Великому посту, але менш суворий.

Джерело.