1200 грн вимагають платити за “іногородніх” дітей у садках. Мами виходять на революцію

Батькам дітей, незареєстрованих у Тернополі, міська рада пропонує не лише платити за харчування, а й покривати інші витрати дитсадків. Щомісячна плата – 1200 грн. Обурені батьки готові до радикальних дій. На захист людей стали юристи та громадські активісти.

Дискримінація незареєстрованих у Тернополі дітей набирає обертів. Раніше міська влада відмовилась нібито годувати їх у дитсадках, це при тому що батьки роками працюють у місті та сплачують податки. Тепер придумали інший шлях, як «збити» гроші.



У дитсадках і позашкільних навчальних закладах батькам дають ознайомитися з інформаційними зверненнями, де сказано, що, не маючи тернопільської реєстрації, вони будуть змушені покривати послуги цих закладів. Новомодний вислів «гроші ходять за пацієнтом» тепер трансформувався і освітню галузь: «Сьогодення диктує умови, за яких «гроші ходять за дитиною».

Усі батьки і діти належать до територіальної громади, орган місцевого самоврядування якої має власний бюджет, за кошти якого повинен забезпечувати надання дітям освітніх послуг. Міська влада веде політику покращення життя тернополян (!)», – йдеться у повідомленні. Переклали на плечі батьків Кожна територіальна громада повинна забезпечити на відповідні території здобуття дітьми дошкільної, позашкільної та професійно-технічної освіти. Якщо орган місцевого самоврядування не може це зробити, то повинен делегувати повноваження іншому органу місцевого самоврядування з передачею йому відповідних ресурсів. Виконання рішення сесії від 24 лютого 2017 року «Про взаємовідносини з об’єднаними територіальними громадами (іншими органами місцевого самоврядування) у сфері надання послуг», чиновники вирішили перекласти на плечі простих людей.

Цитуємо інформаційне звернення міського управління освіти: «Просимо батьків забезпечити виконання даного рішення шляхом самостійної оплати витрат, або зобов’язання своєї місцевої влади здійснювати таке фінансування замість них та укласти з Тернопільською міською радою угоду про міжбюджетний трансферт». Виходить, що органи місцевого самоврядування не можуть врегулювати фінансові питання. А тернопільська влада не знайшла розумнішого рішення, ніж змусити батьків незареєстрованих дітей компенсувати витрати на них із міського бюджету. За інформацією батьків та із повідомлень на форумах, батьківських спільнот у соцмережах, з 1 січня за незареєстровану в Тернополі дитину потрібно буде віддати 1200 грн за місяць і ще плюс харчування. Нагадаємо, що рішенням виконкому від 22 лютого цього року прийняли нові тарифи на харчування у дошкільних навчальних закладах. Незареєстровані сплачують 100% вартості, тоді як тернопільські – лише 60%, решту покриває міськрада. 2 тис. грн у місяць – за садок Приголомшлива звістка про те, що потрібно буде ще додатково давати 1200 грн викликала шквал негативної критики.

– Нам подзвонила вихователька і сказала, що з 1 січня будемо платити 1200 грн+харчування, – пише у Фейсбуці тернополянка Юлія Недзельська. – Якщо в селі, у якому дитина зареєстрована, немає громади, отже, нема, кому перераховувати кошти, що робити?!!! Я офіційно працевлаштована в Тернополі, але зараз у декреті. На думку Лілії Павлишин, міськрада мала б передбачити якийсь алгоритм повернення своїх коштів – виставляти рахунки районним радам чи територіальним громадам. А то зробили, як завжди, – придумали щось, а народ хай «чухається», каже вона. – Я із села Чернелів-Руський, але донька вже кілька років відвідує тернопільський садочок, – розповідає Лілія Павлишин. – У деяких селах взагалі садочків нема, приміром, у Білій чи Петрикові. То що людям робити? Жінка обурена нахабністю чиновників. – Уявіть, якщо в родині – двоє дітей, це майже 4 тис. грн треба буде віддати за садок, – каже мама. – При нинішніх цінах і зарплаті простіше взагалі в садок не ходити! Жінка наполягає, що за свою самодіяльність міська рада має відповісти.

– Моя донька ходить у садок із задоволенням, навіть коли на вулиці мінус 15, вона прокидається о шостій ранку і радо збирається, – говорить вона. – Чому тернопільська влада порушує конституційні права дітей? «Ми платимо податки!» Такий «цирк» може бути лише в Тернополі, обурюється мама двох дітей Ірина Врублевська. – Це просто абсурд! У нашій країні не є обов’язковим проживання за місцем реєстрації, – каже вона. – Кожна людина сплачує податок у бюджет того міста, де проживає і працює. Ми з чоловіком працюємо в Тернополі, ми платимо податки. Наші діти мають такі ж права, як і інші. Дискримінаційним вважають дане рішення міськради і юристи, і громадські активісти. Так, активіст «Автомайдану», голова обласного осередку Ради незалежних бухгалтерів та аудиторів Павло Іванечко рішення міськвиконкому, яке передувало аналогічному рішенню міської ради, оскаржував у суді. Тернопільський міськрайонний суд задовольнив його позов.

Такі рішення влади, як визначив суд, «можуть лише свідчити про невизнання ВК ТМР пересічної людини найвищою соціальною цінністю, оскільки укладання угоди про здійснення міжбюджетного трансферту прямо не залежить від волі окремого батька\матері дитини, котра відвідує ДНЗ чи НВК у м. Тернополі, проте у місті не проживає». Однак Львівський апеляційний суд це рішення скасував. Після цього пан Іванечко подав касацію у Вищий адміністративний суд в Києві. Усі пропозиції зникли – Справи там можуть розглядатися дуже довго тому, коли саме буде остаточне рішення невідомо, – каже він.

– Я намагався вплинути дипломатичним шляхом і на депутатський корпус Тернополя та на бюджетну комісію (у віданні якої перебуває дане рішення). Депутати погодилися про те, що рішення є недосконалим і його потрібно привести у відповідність до діючого законодавства та до реалій сьогодення. У міжсесійний період бюджетна комісія мала напрацювати зміни до рішення. Пункт 4 рішення, у якому йдеться про те, що батьки можуть самостійно оплачувати такі послуги домовилися вилучити, крім цього усі погодилися, що, якщо батьки дитини працюють в Тернополі (відтак сплачують податки до бюджету міста), то на таку дитину рішення не буде поширюватися. Проте згодом усі ці пропозиції зникли, і на черговій сесії 02.06.2017 р. депутати ухвалили зміни, які стосувалися виключно перенесення термінів початку оплати за послуги окремо для ОТГ (вступає в силу з 2017 року) і окремо для інших територіальних громад (вступає в силу з 01 січня 2018 року).

– Громадяни, яких не влаштовує рішення міськради, повинні звертатися в суд, – наголошує активіст. – Дійсно, децентралізація спонукає громаду ефективно розпоряджатися власним майном та ресурсами. Крім цього, кожна громада повинна шукати не тільки додаткові проекти з метою підвищення надходжень у власний бюджет, але й налагоджувати співпрацю із сусідніми громадами. Проте адмінреформа ще не відбулася до кінця і реалізовувати подібні рішення уже сьогодні є неповагою, у першу чергу, до сусідніх громад. За словами пана Іванечка, якщо міста та ОТГ вже отримують субвенції з держбюджету, то села, які ще не об’єдналися, таких коштів не мають.

А величина бюджетів таких сіл, порівняно з бюджетами ОТГ, менша в 20, а то й 100 разів. До того ж, встановлюючи терміни реалізації рішення, міська влада не врахували вимоги Бюджетного кодексу України. – Ст. 93 передбачено, що усі міжбюджетні трансферти на 2018 рік мають бути укладені до 1 серпня 2017 року. Рішення міськради набрало чинності з 01.07.2017 року. Відтак сусідні громади не мали фізично часу скликати сесію, прийняти відповідне рішення у себе і підписати трансфертний договір з Тернополем, – каже він. – Тому сьогодні ніхто таких договорів не уклав і, швидше за все, не укладе. Багато питань є і до самої вартості послуг. Обґрунтування суми – 1200 грн на місяць – ніхто не давав. «Автомайдан» подав запит у міське фінансову управління з метою дізнатися, що саме фінансисти міськради вклали у даний тариф.

Минулого тижня також подали звернення до місцевої прокуратури щодо законності даного рішення ТМР. Водночас, ініціативна група батьків, діти яких не мають тернопільської реєстрації, а також тернополяни готують колективне звернення до депутатів міськради та в прокуратуру. Мобілізаційні групи готові до радикальних дій. Кажуть, що будуть не лише стукати у двері депутатів, готові ходити і на сесії, і на засідання виконкомів, і «штурмувати» міське управління освіти. Якщо не допоможе – будуть шукати захисту в Міносвіти, народних депутатів і президента. Люди вимагають не приймати дискримінаційних і антиконституційних рішень. У свою чергу, редакція «RIA плюс» звернулася з інфозапитом в Міносвіти з проханням пояснити, чи є рішення міського управління освіти законним. Відповідь оприлюднимо в наступних випусках газети.

Джерело.