На Тернопільщині планують розширити мережу комунальних аптек

До кінця року нові заклади хочуть відкрити ще у чотирьох районних центрах. У результаті мережа включатиме майже два десятки установ. Крім того, обласна рада планує звернутися до вищих державних органів з проханням зрівняти податкове навантаження комунальних та приватних аптек, – пише Номер Один.

1477679581-likarnya-analiz-jpg

Доволі амбітні плани щодо мережі комунальних аптек має Тернопільська обласна рада. Спершу її хочуть розширити, а згодом реалізувати кілька соціальних проектів. Перші кроки для цього вже зроблено. Упродовж року в районах Тернопільщини вже відкрили кілька нових пунктів.



Окрім них, до відкриття готують аптеки в обласній онколікарні та на вул. Бродівській, а також у Підгайцях, Зборові, Підволочиську та Бережанах.

На останній сесії обласної ради для розширення мережі комунальній установі «Аптечне торгово-виробниче об’єднання» виділили 700 тис. грн

– Аптечне об’єднання здійснює господарську діяльність через реалізацію лікарських засобів, – пояснює голова Тернопільської облради Віктор Овчарук. – У структурі установи знаходиться близько півтора десятка філій. Однак у багатьох районах області досі немає наших представництв. Тому з обласного бюджету було виділено кошти на розвиток мережі. Їх спрямовують на ремонти приміщень.

Річ у тім, що комунальна установа не має права брати кошти на проведення поточних ремонтів від реалізації лікарських засобів. Тож забезпечити наповнення нових закладів медикаментами об’єднання в змозі, а ось у питанні підготовки приміщень потрібна допомога власника – обласної ради.

– Кошти, які виділяє рада, однаково вертаються до нас у вигляді податків. За перше півріччя установа сплатила понад мільйон гривень подібних платежів, – зазначає пан Овчарук.

Більшість громадян звикли до стереотипу, що комунальні підприємства збиткові. Плюс вартість ліків у комунальних аптеках значно вища, ніж у приватників. Але цьому є просте пояснення. Різне оподаткування, «біла» зарплатня на штат і великі орендовані площини – у комунальників та невеличкий кіоск, де за все відповідає одна людина, яка отримує зарплату в «конверті», – у приватників. Ось і вся арифметика. Комунальні аптеки виконують важливу соціальну функцію: отоварюють безкоштовні рецепти, забезпечують пільгові категорії населення, продають психотропні препарати та наркотики. Для продажу цих речовин має бути ліцензія, строгий режим зберігання, залучення охорони, міліції. Навіщо підприємцям ці проблеми, вони збирають вершки, продаючи те, на чому легше заробити, а на комунальну мережу падає весь тягар відповідальності.

– Аптечна мережа здійснює соціальні послуги та забезпечує лікувальні заклади наркотичними середниками. Лише комунальні аптеки мають на це ліцензію. Зараз в області склалася критична ситуація. Комунальна мережа включала всього кілька аптек, тому лікувальні заклади змушені були замовляти наркотичні середники в інших областях, – каже голова облради.– Наша мета – розширити комунальну мережу. Плануємо у цьому році відкрити представництва в усіх районних центрах, а також відновити реалізацію пільгових рецептів.

У той час, коли приватні аптеки перебувають на єдиному податку, комунальні мають обтяжливе податкове навантаження. За рахунок цього вартість ліків у комунальній мережі вища. Обласне керівництво намагається виправити цю несправедливість і звернулося за допомогою до вищого державного керівництва.

Ми звернулися до Кабінету Міністрів, Верховної Ради з проханням упорядкувати механізм оподаткування, каже Віктор Овчарук. Очевидно, результат залежатиме від того, наскільки непохитною буде позиція уряду в цьому питанні і чи не блокуватимуть його власники великих аптечних мереж, у плани яких поява нових конкурентів аж ніяк не входила.

Зараз Міністерство охорони здоров’я України готує до реалізації кілька пілотних проектів щодо компенсації вартості ліків. Ці кошти вже закладено у бюджеті на 2017 рік.

– Я добре пам’ятаю, які перешкоди виникали при реалізації проекту в попередні роки в частині співпраці з приватними закладами. Вони відмовлялися контактувати і видавати громадянам ліки за пільговими рецептами. Першою в цю роботу включилася комунальна мережа, але вона не справлялася, тому що закладів було дуже мало. Ясна річ, що людина з райцентру чи села спеціально не буде їхати в Тернопіль за ліками. Дорога обійдеться дорожче, ніж ліки. Наприклад, у Полтаві вся мережа комунальна. Область миттєво включилася в роботу і 100-відсотково виконали завдання з реалізації проекту, – зазначив Віктор Овчарук.

Коли представництво мережі буде у кожному районі, тоді обласна рада планує розпочати інформаційну політику та власні соціальні проекти. Зокрема, запровадити систему пільг для учасників АТО чи інших категорій населення, розробити картки знижок. Це звична практика, яку можна реалізувати і у нас в області.

Крім того, на сесії обласної ради було прийнято ще одне доленосне для комунального підприємства рішення. Комунальні аптеки, які у свій час були засновниками об’єднання, вийшли зі складу засновників, тобто відпустили його у вільне плавання. Зараз розпочався процес формування нової юридичної структури. Наступний етап – отримання ліцензії на певні види діяльності. Кожна нова аптека буде забезпечена комп’ютерами. Буде створено одну мережу та центральну бухгалтерію, один склад. Закупівля препаратів проводитиметься централізовано, що дозволить здешевити вартість ліків, переконує тернопільська влада.

Зоряна Герасимів