Делікатна справа. Розмова з дизайнеркою спідньої білизни (фото)

Білизна — делікатна частина гардеробу. Її вибір — відповідальне завдання, а створення — ще відповідальніше. Про тонкощі виготовлення спіднього спілкуюся з молодою тернопільською дизайнеркою Катею Гейдою.

— З чого все почалося?
— За професією я дизайнер одягу, і в тому, що моя робота буде пов’язана з одягом, не сумнівалася. За два роки після закінчення університету я cпробувала багато занять — створювала прикраси з глини, працювала в ательє… Але зрозуміла: аби досягнути успіху, треба взятись за одну справу і довести її докінця. Тому, коли почала шити білизну, вирішила зупинитися на цьому занятті. По-перше, нині це дуже актуально, по-друге, для того, аби почати такий бізнес, не потрібно багато матеріалів, і по-третє, в цій роботі необхідні саме ті навички й вміння, які в мене є.
— У чому особливість роботи з цим предметом гардеробу?

— Велику увагу приділяю матеріалам, не залежно від того, призначена білизна для повсякденного вжитку чи для особливих подій та свят.



Завжди враховую особливості фігури замовниці. Для пошиття білизни потрібна особлива акуратність — це дуже клопітка робота з багатьма дрібними деталями.
— Прочитала, що найважче у створенні білизни – її розкрій, бо доводиться працювати не масово, а конкретно під людину. А яка частина роботи, на твою думку, найбільш трудомістка?
— Кожен етап виготовлення є важливим і відповідальним. Буває по-різному: інколи думаю над моделлю дуже довго, підбираю матеріали, і все не те, що треба, а потім з легкістю шию задумане; трапляється і навпаки — візуально все добре, а ось процес втілення в життя складний. Для мене тяжка та частина роботи, котра стосується «просування» виробів — їх фотографування, розміщення в Інстаграмі, опис моделі…, а ще важко планувати роботу, складати бізнес-плани, шукати точки збуту — гадаю, все це дуже не просто для творчих особистостей. Добре, коли в одній людині поєднуються гарний смак, талант і вміння продавати.

— Як вважаєш, у пошитті білизни є певні правила й обмеження?
— У кожній роботі є певні правила та межі, за які не можна виходити. Аби білизна була і красивою, і функціональною, і міцною, звичайно, необхідно як слід вибрати матеріали, підібрати модель під тип фігури, і, звісно, добре виконати технічний етап – добре скрізь прошити, особливо в тих місцях, на які випадає найбільше навантаження. Обмежень як таких нема — можна робити все, що подобається, але чи це буде то естетично й практично — інше питання.
— Приміром, чи можна пожертвувати функціональністю заради естетики?
— Пожертвувати функціональністю заради естетики можна, якщо на це погоджується клієнтка. Трапляється, потрібно пошити комплект для фотосесії або для особливого випадку, де вигляд має більше значення, ніж практичність. Але, як на мене, варто поєднувати красу, зручність і високу якість.
— Чим ти керуєшся, розробляючи моделі?
— Переглядаю багато фотографій різних моделей білизни. Інколи навіть хочеться зробити щось максимально схоже, але, коли приступаю до діла, якось непомітно міняю все на свій смак, підлаштовую під свій стиль. Нині, розробляючи моделі, враховую, які матеріали й фурнітура в мене є, я вже знаю смаки своїх замовниць, тому враховую їх. Велику увагу надаю кольору. Надаю перевагу приглушеним відтінкам — вони додають розкоші, таємничості. Тому найчастіше використовую чорний, білий, бежевий, молочний, ніжно-рожевий, бірюзовий, пляшково-зелений, темно-синій, насичено-червоний кольори.

— А коли вже працюєш над замовленням, чи радиш певний фасон матеріал?
— З кожним клієнтом я обговорюю всі дрібнички. Коли розумію, що бажання замовниці не зовсім відповідають тому, що потрібно для естетичного вигляду й для функціональності, раджу їй більш реальний варіант того, що вона собі уявляє.
— До речі, цікаво було б почути кілька порад, як правильно вибрати білизну.
— Насамперед потрібно правильно визначити свій розмір (в інтернеті є багато способів, як правильно це зробити). Мабуть, найбільше труднощів викликає вибір бюстгальтера. Тим більше, якщо неправильно його підібрати, то це буде не тільки неестетично, а й може становити небезпеку для здоров’я, що вже й казати про те, що це спричинятиме дискомфорт. В ідеалі варто вибирати білизну під конкретний образ. Скажімо, під тоненьке біле літнє плаття найкраще підійде спіднє тілесного кольору — таке буде взагалі не помітним, а ось біле може впадати у вічі.
— Що б ти назвала своєю фішкою, яка відрізняє білизну твого виробництва від інших?
— Мені самій не так помітна ця різниця, а ось сестра недавно сказала: якщо б перед нею поставили два комплекти білизни, вона впізнала б, де моя. Я завжди намагаюсь зробити щось цікаве, наприклад, до одного комплекту підготувати дві пари бретельок — звичайні та декоративні. Люблю використовувати різноманітні гумки, защібки, декоративні елементи. І, звісно, намагаюся виконувати свою роботу максимально високоякісно.

— Розкажи, які моделі нині найбільш популярні?
– Читаючи матеріали в інтернеті, бачу, що популярністю користуються агресивні моделі з різними переплетеннями, гумками, шлейками. Стиль моїх комплектів відрізняється — вони скоріше ніжні та легкі, хоча інколи я також роблю більш відверту білизну. Серед моїх моделей популярністю користуються комплекти з чорного мережива, подовжені до талії бюстгальтери з гачечками на спині, бюстгальтери зі змінними бретельками. Клієнтки також люблять білизну з цупкого рельєфного мережива.
— Як би ти описала свою клієнтку
— Мені подобається, коли дівчина чи жінка приходить з гарним настроєм та усміхається, чекає чогось приємного. Я дуже хвилююся, щоб людина була задоволена тим, що я для неї виготовила. Пошиттям білизни я займаюся майже рік, і серйозних непорозумінь, на щастя, не було. Крім того, мої клієнтки завжди можуть звернутися до мене, якщо виникнуть проблеми з білизною, котру я створила.
Запитувала Анна Золотнюк
Фото надані Катею Гейдою

Джерело.