У тернопільській військовій частині встановили інсталяцію, на яку пішло 24 км ниток

Арт-студію бойової слави відкрили у клубі тернопільської військової частини А3215 у середу, 6 грудня. Цю подію приурочили до Дня Збройних сил України. Створювали проект протягом місяця і це перша та єдина в Збройних силах України арт-інсталяція, яку встановили у військовій частині. На екскурсію в арт-студію запрошуватимуть учнів та студентів.

Ініціатором такої Арт-студії стала начальник клубу Юлія Шкугра. А втілити її ідею в життя безкоштовно допомогли дизайнер Ольга Шаварська та її команда. При вході у клуб можна побачити карту України зроблену з вкручених у дошку шурупів.



На інсталяцію пішло 8 тисяч шурупів. – В ці шурупи кожен може вкладати свій зміст: чи це Україна в цвяхах, бо зараз у нас війна, чи це пов’язано з гаслом “Вогонь запеклих не пече!”, – каже Юлія Шкугра. – Я це асоціюю з тим, що наш ворог таки втече з України, бо цими цвяхами ми того ворога доб’ємо. Це моя думка, як творчої особистості.

Поруч посеред залу можна побачити чи ненайголовніший експонат арт-студії – більше 20 км переплетених між собою ниток від підлоги до стелі, в яких розміщені фото з зони АТО. – Ми не знали на чому це все виставити. І Оля згадала, що їздила на екскурсію в Італію і бачила, як там туфлі продають на гарних цеглинках, – розповідає Юлія. – І сказала мені, що ми так можемо виставити наші експонати. Але встановили ми їх на газоблоках.

На одній зі стін клубу розмістили малюнки дітей для бійців, а на іншій – фото загиблих військових. Біля стін можна побачити військову форму, зброю та частини, які залишились від авто, яке знищили під час бойових дій. Щоб відчути атмосферу, яку хотіли передати ініціатори, потрібно походити по арт-студії, вдивитись в кожне фото, кожен експонат та побути наодинці зі своїми думками. Також атмосферу допоможуть відчути звукові ефекти, які ніби переносять в зону бойових дій. – Дуже щаслива, що відкриття відбулось і хочу подякувати усім, хто допомагав у створенні цього проекту, – каже дизайнер Ольга Шаварська. – А ідея всієї цієї інсталяції в тому, що поки ми всі, як оті ниточки, пов’язані між собою вузлика, доти ми є непереможними. І нехай всередині нас відбуваються страшні події, які просто вибухнули війною, але поки ми разом – ми сила.

Як розповів тимчасово виконуючий обов’язки командира 44-ї артилерійської бригади підполковник Олександр Машковський, під час створення арт-студії було багато суперечок між дизайнером проекту та начальником клубу, але в кінці вони прийшли до спільної думки. І в подальшому військові обіцяють доставляти нові експонати. – В Збройних силах таке мистецтво неприйнятне, тому я дуже дякую керівництву, яке повірило в мене і дозволило усе це втілити в житті, – додає Юлія Шкугра.

Джерело.