Світлина Тернополя може стати світовою сенсацією!

Відкриту полеміку започаткував краєзнавець Олександр Столяров, відомий своїми історичними розвідками про Тернопіль. Нещодавно до рук дослідника потрапила світлина, яка заслуговує на те, щоби вважатися найдавнішою у Тернополі. Такий висновок пан Олександр зробив, порівнявши зафіксовані на фото споруди з давньою картографією. Основним об’єктом, що спонукав його до таких роздумів, були залишки так званої Львівської брами, які проглядаються на цьому фото. Крізь призму дослідження, зображеного на ньому, виявилась певна прогалина в історії Тернополя.

Унікальне фото, ймовірно, надійшло із Польщі

– Пане Олександре, як Вам вдається знаходити різні унікальні давні світлини з історії Тернополя?

– У моєму архіві майже 6 тисяч фотографій. Вони стягувались зі всього світу. І через знайомих, і зі старих альбомів і, звісно ж, з інтернету. Ми працюємо разом у цьому напрямку з Тарасом Циклиняком. Чимало світлин до мене потрапили і від нього. Не дивлячись на складність і велику вартість отримання зображень на початках розвитку фотографії, до нашого часу дійшло немало світлин старовинного Тарнополя. Важко навіть припустити, коли і від кого те чи інше фото потрапило до мене.

– Як e Вас з’явилася ця унікальна світлина, яка може створити сенсацію як в історії Тернополя, так і в історії фотосправи?

– Я цікавлюся давніми світлинами про наше місто і в мережі інтернет. Тому вже маю чимало зацікавлених серед пошуковців із різних.

Джерело.