У Тернополі гімназисти влаштували перфоманс, присвячений Франку та Революції Гідності

Вірші Івана Франка та Революція Гідності переплелися в одній постановці. Героїко-патріотичний перфоманс за творами великого Каменяра влаштували в Українській гімназії. А розпочалося все з того, що педагогу-організатору Вірі Янушевській запропонували  поставити виставу.

franko

ВІРА ЯНУШЕВСЬКА, педагог-організатор Української гімназії ім. І. Франка:

«Я зупинилась на «Украденому щасті». Коли я його 10 разів перечитала, зрозуміла, що, можливо, сьогоднішня молодь не зрозуміє дану виставу.



Так, вони би зробили, як класику. Але хотілося, щоб вони пережили, щоб пережили долю цих героїв. Дивлячись на сучасні фільми, на сучасні постановки, я засумнівалася. І тому ми зробили такий мікс».    

Чому саме Франко? У гімназії пояснюють: по перше, хотіли вшанувати людину, ім’я якої носить їхній навчальний заклад. З іншої сторони, вірші Франка на диво пророчі, відповідно, актуальні і досі.

АНТОН ХІМ’ЯК, учень 6-А класу Української гімназії ім. І. Франка:

«Я буду читати вірш Франка. Він є про хлопця, який помирає, адже він під час революції був смертельно поранений. І, хоч він помирає, в ньому прокидається знову цей дух, він хоче рватися до бою, переосмислює, можливо, трошки своє життя і, все-таки, розуміє, для чого він це робив».  

СОЛОМІЯ ГОСПОДАРСЬКА, учениця 6-А класу Української гімназії ім. І. Франка:

«Всі ми, коли вчили ці вірші, дійсно щось брало за душу, адже, по-перше, ці всі події, неможливо не згадати, всі ці смерті людей, а також і геніальний талант Франка».  

ВІРА ЯНУШЕВСЬКА, педагог-організатор Української гімназії ім. І. Франка:

«В нас кажуть, пророк Шевченко. Але коли ви заглибитеся у творчість Івана Франка, ви побачите: він – не менший пророк. Він пророкував».  

Підготовка, розповідають у навчальному закладі, тривала понад два тижні. Учні зізнаються: найважче було увійти в потрібний емоційний стан.

СОЛОМІЯ ГОСПОДАРСЬКА, учениця 6-А класу Української гімназії ім. І. Франка:

«В мене була така завжди думка, що виступати на сцені, найважче – це вивчити слова. Ні, найважчим є вникнути в саму роль. Коли ти на сцені, ти забуваєш, хто ти насправді є. І на сцені ти – це вже не ти. Це зовсім інша людина, людина з горем, стражданнями, і у це все треба вникнути. Але це цікаво, мені особисто дуже сподобалося».

ОЛЕКСАНДРА ГРАБОВСЬКА, класний керівник 6-А класу Української гімназії ім. І. Франка:

«Діти перейнялися дуже цим, ми дуже переживали, дорослі, чи діти зрозуміють, взагалі, поезія Франка складна, і чи діти зрозуміють, як поєднати Франка і сучасні події. І коли прийшло це розуміння, з’ясувалося, що ми готові, не так це довго і займало часу».     

Тривала вистава  50 хвилин.