Чи підвищиться після свят тариф на проїзд в громадському транспорті Тернополя?

Тернопільська міськрада поставила «на паузу» підвищення тарифу на проїзд у громадському транспорті – маршрутках та тролейбусах. Чиновники кажуть, що чекають на пасажирів, які ще не подали заявки на оформлення «Соціальної картки тернополянина».

– Рішення виконавчого комітету щодо підвищення тарифу було ухвалено. Напередодні всі перевізники нам подали розрахунки, які підтвердили, що тариф має бути вищим. Тобто законну процедуру щодо цього ми пройшли. Чому не підвищуємо? Бо, по-перше, поставили за мету, щоби наші люди заповнили анкети-заяви та отримали електронний квиток: учні, студенти, мешканці, пільговики. По-друге, люди, які користуються громадським транспортом, є не надто заможними, щоби дозволити собі платити більше.



Тому підвищення стримують як міський голова, так і наше управління транспорту, – розповів Номер один начальник міського управління транспорту Ігор Мединський.

Хоча, за словами чиновника, це не вихід із ситуації. Адже в якийсь момент це стримування відгукнеться негативом. Проте поки що в мерії змушені діяти саме так.

– На сьогодні приблизно 54 тисячі тернополян подали анкети на отримання картки. Виготовлено в межах 3 тисяч електронних квитків. Думаю, що до кінця року ми вийдемо на 70-80 тисяч анкет-заяв та видамо бодай 50 тисяч карток. Чесно кажучи, я би дуже просив наших мешканців, які користуються громадським пасажирським транспортом, усе ж виготовляти картки. Бо ми змушені тягнути час із диференційованим тарифом тільки зважаючи на те, як швидко заповнюють анкети-заяви. Та все ж рано чи пізно підвищення настане. Тим паче, що усі були готові до цього. Тому говорити «ми не чули», «ми не знали» – немає змісту, – пояснює начальник управління транспорту.

Ті люди, що вже отримали соціальну картку, за словами Мединського, можуть користуватися нею без жодних проблем.

– Жодних проблем із цим немає! Технічно – все готово. Валідатори облаштовані у кожній маршрутці та тролейбусі. Можливо, деякі водії вигадують, що чогось нема чи не працює. Проте як тільки нам надходить подібна інформація, ми цим водієм займаємося предметно, – каже Ігор Мединський.

Подейкують, що від новації із картками перевізники дійсно не дуже в захваті. Мовляв, це їм не спрощує роботу, а навпаки, ускладнює, бо пристрої, з яких зчитуються кошти за проїзд, не є повністю автономними. Відповідно водієві доводиться самостійно «проводити» картку та видавати чек.

– Все, що нове, сприймається із насторогою. Та нічого, це еволюція. І ми її проведемо. Єдине, не хочемо робити цього різко, щоби не викликати резонансних хвиль. Все, що йде спокійно, з часом приживається, а все, що йде через силу, починає кульгати, – пояснює пан Мединський.

До новорічних свят підвищувати тариф не будуть. Проте чи так буде після свят, питання залишається відкритим, а можливо, міськрада перейде від слів до дії.

Ті, хто подав анкети на отримання картки, можуть стати її володарями протягом двадцяти днів. Хоча в мерії кажуть, що вже набили руку і люди можуть одержати свій документ значно швидше.

Нагадаємо, що виконком Тернопільської міської ради затвердив порядок функціонування автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті. Раніше через тендер було визначено переможця, який цю систему впроваджуватиме в життя. Ним виявилось ТОВ «Системний зв’язок». Ми вже писали, що, на перший погляд, благий намір облікувати всіх пасажирів – не такий вже й «чистий». Зокрема, 60 мільйонів (саме таким є бюджет проекту) освоюють люди, ниточки від яких тягнуться до перших осіб міста. До такого висновку приходиш, детально проаналізувавши засновників ТОВ «Системний зв’язок». За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, який знаходиться у вільному доступі, засновниками цього товариства є троє осіб: Віталій Васильків (приватний підприємець, засновник ТОВ «Треклам», він же директор ТОВ «Системний зв’язок»), Сергій Залуцький (співвласник ТОВ «Торговий комплекс «Західний» – ринку «Західний») та Василь Будник. Перший, очевидно, є обличчям проекту, в якому зосереджена реалізація всієї технічної частини та спілкування з настирними журналістами. Другий – «темна конячка». Сергій Залуцький розпочинав із Васильківим реалізацію проекту з GPS-навігацією на транспорті ще років п’ять тому. За нашою інформацією, нині він у цей масштабний проект практично не втручається. Натомість найбільш цікавою персоною з цієї трійці є Василь Будник. Він близький друг колишнього заступника міського голови Тернополя Володимира Камінського та неодноразово був фігурантом перевірок правоохоронних органів. Зокрема, до нього мали питання щодо інвестиційної угоди з будівництва овочевого ринку на вул. Шептицького, оскільки саме він був засновником ТОВ «ВІП маркет», яке здійснювало будівельні роботи на даному ринку, маючи у статутному фонді всього 2000 грн. Також він проходив по справі щодо скандального будівництва «Набережного кварталу» на вул. Микулинецькій на земельній ділянці ТОВ «Комунсервіс-Серет» (був засновником даного товариства, а потім продав частку Юрію Пилипчуку) тощо. Проте заради об’єктивності слід додати, що всі кримінальні провадження щодо пана Будника було закрито.

Та не лише сумнівні зв’язки реалізаторів проекту турбують городян. Зачепила мешканців ще й ціна соціального квитка – 57 гривень. Адже, за підрахунками деяких експертів, документ мав би вартувати до 15 гривень. Хоча директор ТОВ «Системний зв’язок» Віталій Васильків переконує, що ніхто наживатися на впровадженні безготівкової системи оплати проїзду не збирається, а вартість картка є адекватною і не завищеною.

Так це чи ні, але проект у будь-якому випадку реалізують. Адже кошти вже витрачені, залишається «дотиснути» городян змиритися з еволюцією за версією міської ради.

Джерело.