Вісім автобусів та найманці в кущах: 7 заяв Януковича (відео)

Екс-президент-втікач Віктор Янукович провів у Ростові-на-Дону прес-конференцію, під час якої майже дві години відповідав на питання журналістів. Він зробив кілька абсурдних заяв, які збігаються з пропагандою російських телеканалів.

c3fee98b3f9c6dc364b604f2eeb57825

Зокрема, Янукович розповів про засідку іноземних найманців під Мелітополем, про 8 автобусів з людьми, яких, начебто, спалили та про те, що в нього багато однодумців в України. Янукович вважає, що на Донбас поїхали воювати не російські військові, а «родичі-добровольці», він поважає анексію Криму, і з України тікав тільки з ручною поклажею.

Про участь російських військових у війні на Донбасі

Віктор Янукович відповів, що не вважає участь найманців у війні на Донбасі чимось не звичайним. За його словами, він бачив найманців з інших країн ще під час своєї втечи з України.

«Коли мій кортеж рухався в бік Криму, в районі Мелітополя була засідка, і наша передова група їх виявила. Вони побачили людей без розпізнавальних знаків, почули іноземну мову. Напевно, це були найманці.



Нам вдалося втекти від цієї пастки», — сказав Янукович .

При цьому він заявив, що з Росії в Україну їхали добровольці, яких не можна назвати найманцями, тому що більшість з них були «родичами, яких бачив потім в таборах біженців».

«В Україну їхало багато добровольців, найманців, не тільки з РФ, а з Європи, Франції, Італії, Балканських країн, ну і з Росії. Чому з Росії більше? Тому що зв’язки, які були між сусідніми регіонами, вони були досить тривалі і родинні», — сказав він.

Про святість

Янукович заявив, що бачив «достатньо матеріалів в інтернеті і все всім відомо». Він також назвав своєю помилкою непідписання указу про воєнний стан під час подій на Майдані.

«Я дійсно зробив ряд помилок, я не святий. Найголовніша помилка, яку я зробив, — я не зміг, не знайшов у той час в собі сили підписати наказ про введення військ і оголошенні воєнного стану в Україні. Тоді це був єдиний спосіб зупинити радикалів. Я не пішов на кровопролиття», — сказав він.

Разом з тим Янукович сказав, що «якби повернути цей час назад», то все одно не зміг би прийняти таке рішення.

Про однодумців

Янукович переконаний, що в Україні зараз у нього є прихильники і однодумці, і він підтримує зв’язок з ними.

«Упевнений, що є, і впевнений, що є багато однодумців. Підтримую зв’язок з ними. Той страх, який спочатку навіяло це беззаконня, поступово у людей йде, і люди все вище і вище піднімають голови», — вказав він.

Про 8 розстріляних автобусів з Криму

Екс-президент заявив, що під час подій Євромайдану до Києва нібито приїхали 8 автобусів з мешканцями Криму, які збирались влаштувати «мирну акцію протесту під Радою». За його словами, він отримав «оперативну інформацію» про те, ці автобуси начебто були розстріляні і спалені «радикалами», а пасажирів побили.

«Я отримав цю оперативну інформацію, вона була у фотографіях. Ці автобуси розстріляли, потім їх підпалили, потім били цих людей. Один з автобусів вибухнув, я бачив цю картинку – вибухнув бензобак, і люди цим скористались і побігли у ліс. Так ці радикали, молодики в масках, влаштували полювання у лісі. Більшість цих людей загинула», – сказав Янукович.

Про ручну поклажу під час втечі

Янукович заявив, що вивозив з України у 2014 році виключно ручну поклажу.

«Що стосується будь-яких грошей, якихось казкових про які писали, на сьогоднішній день в жодному банку не знайдено і центу моїх грошей. У мене не було і немає ніяких рахунків», — сказав він.

«Я з України нічого не вивозив, окрім особистих речей, які були ручною поклажею. І сьогодні всі ці розслідування, які були протягом трьох років, показали, що насправді як і майдан, який виник на брехні, на фальсифікаціях, були підготовленою пропагандою», — сказав він.

Про анексію Криму

Янукович заявив, що поважає президента РФ Владіміра Путіна, який «змушений був у Криму захищати російськомовне населення».

«Це його позиція як людини, громадянина Росії і патріота. Від того, що я погоджуся чи не погоджуся — це не має ніякого значення. Це позиція, яка викликає повагу», — сказав він.

Разом з тим, екс-президент зазначив, що негативно ставиться до анексії Криму.

«Люди вирішили шукати захисту в Росії. Була створена реальна атмосфера для проведення референдуму. І те, що кримський народ проголосував — це результат провокації Майдану», — сказав Янукович.

Про зрив угоди з ЄС

Віктор Янукович не підписав Угоду про асоціацію з ЄС на саміті у Вільнюсі у листопаді 2013 року начебто через те, що на саміті не піднімалось питання про асоціацію, а лише про зону вільної торгівлі.

А умови цієї угоди, за його словами, порушували національні інтереси України, тому що від цього «страждали високотехнологічні галузі Україні».

«Наша продукція була непотрібна Європі тому що у них інші стандарти. Наприклад, залізничний транспорт: у нас широка колія, в Європі – вузька. Абсолютно інші навантаження на вісь», – сказав він.

При цьому, за словами Януковича, Росія в цей час нібито готувала аналогічну угоду з Євросоюзом. Тому він закликав представників ЄС проводити переговори з Україною щодо цього питання за участі Росії і «знайти відповідь у цьому трикутнику».