Що буде з тими, у кого немає газового лічильника: Рада прийняла новий законопроект

Народні обранці, як і студенти, всі важливі питання перенесли на останній день голосування в цьому році – на сьогодні. Нарешті дійшли до зняття законопроекту про Антикорупційний суд. Ініціатива здобула 235 голосів і відкрила дорогу до внесення нового проекту, передає Корупція.Інфо.


А після цього депутати мали б розглядати зміни до бюджету на цей рік відносно питання соціального захисту військовослужбовців, зміну до Бюджетного кодексу. Але дві фракції – “Батьківщина” і “Самопоміч” – заблокували трибуну, вимагаючи ухвалення законопроекту відносно встановлення індивідуальних газових лічильників. Позавчора саме ця ініціатива не здобула потрібної кількості голосів депутатів і законопроект просто відхилили.

“Першого січня, відповідно до закону, газові компанії прийдуть і просто відключать газ, вимагаючи від людей, щоб стояв будинковий лічильник газу, щоб люди забули про квартирні лічильники, які надають людям справедливість у споживанні. Обидві фракції які знаходяться тут і всі інші, які можуть приєднатися, будуть блокувати цю трибуну поки це рішення не буде прийнято”, – говорить Альона Бабак, народний депутат від фракції “Самопоміч”.

Сьогодні депутати також мали розглянути питання приватизації, але його немає в порядку денному.



А ще – кадрові зміни, зокрема у Нацбанку. Так само це питання наразі відсутнє. У кулуарах нардепи кажуть, що надвечір все ж його можуть обговорювати у залі. Можливо, до кінця дня у регулятора зможе з’явитися новий очільник, але наразі тривають консультації.

“Треба терміново приймати рішення і по голові НБУ, треба формувати новий склад ЦВК. Найближчим часом можуть з’явитися ці кандидатури. Час ще є умовно сьогодні-завтра”, – говорить Дмитро Андрієвський, народний депутат від фракції “Блок Петра Порошенка”.

“Жоден з тих людей, які обговорюються: чи пан Смолій чи пан Лавренчук – вони не були у нас на фракції, офіціально в парламент не внесені. Влада може такий сценарій розіграти, коли кандидатуру на посаду голови Нацбанку, як кота в мішку, зненацька внесуть прямо сьогодні, щоб не було часу провести консультацію”, – Тетяна Острікова народний депутат від фракції “Самопоміч”.

Що ж до блокувальників у залі, то свої вимоги вони таки досягли. Трибуну розблокували і почали розгляд законопроект про встановлення індивідуальних газових лічильників. За лічені хвилини до перерви ініціативу ухвалили. При чому, ухвалили рекордною кількість голосів – 325 народних обранців висловилися “за”.

Відтак, до 2021 року в квартирах українців мають з’явитися індивідуальні газові лічильник коштами власне самих споживачів. А ось постачальники впродовж року мають компенсувати витрати. Наразі депутати пішли на перерву, а після неї у залі чекають на Віфлеємський вогонь миру.

Джерело.