Тернополяни вшанували жертв голодомору 32-33 років

Жалобні заходи відбулися в містах та селах Тернопілля. На Театральному майдані обласного центру громадськість міста зібралась на мітинг-реквієм. Із свічок було викладено хрест у пам’ять мільйонів людей, котрі загинули страшною смертю від голоду. Символічний сніп пшениці, обв’язаний чорною стрічкою – нагадування про колоски, за які зголоднілі люди каралися смертю. Священнослужителі відправили панахиду за упокій душ жертв голодоморів.

34f6ea6ea76b91678996ffb42fd67cd2 77a2edba26d789f618d32008f4f614c2

Звертаючись до учасників мітингу-реквієму, голова обласної ради Віктор Овчарук наголосив: «Ми маємо пам’ятати тих, хто загинув від рук тоталітарного режиму. Невинно убієнні жертви – вічне нагадування про те, що така вселенська трагедія не повинна повторитись.



Адже уся політика радянської імперії мала на меті з незалежних, роботящих, гордих, моральних українців зробити покірних рабів, люмпенів, безбатченків. Окрім фізичного винищення – геноциду, треба було убити в українцеві гідність, душу, а отже його сучасне і  майбутнє. Та це не вдалося катам. Голодомор не зламав Україну. Як не зламає нас нинішній ворог. У спільній молитві згадаймо усіх жертв голодоморів, запалімо свічу пам’яті у власній оселі та у своїй душі! Ми маємо усвідомити: щоб цього не сталося більше з нашими дітьми, внуками, правнуками, – маємо бути єдині у творенні нашої Української  держави. Сьогодні складаємо співчуття нащадкам, родинам загиблих. Нехай Господь Бог прийме їхні душі до Царства Божого, а нас укріпить у вірі, надії, любові.

Тернополяни доєдналися до Всеукраїнської хвилини мовчання. Жалобною колоною пройшли до церкви Різдва Христового, запалили свічки та поклали квіти до  пам’ятника жертвам голодоморів.