Господарство на Тернопільщині вирощує унікальну яблуковишню

Садівник Тарас Мельник з села Трибухівці Бучацького району тернопільської області зібрав урожай яблуковишні. Вирощують культур, на 15 га площ як традиційні сорти, при цьому з одного дерева можна отримати до 20 кг плодів.

Тарас Мельник з села Трибухівці Бучацького району на Тернопільщині забрав перший в Україні урожай унікальний сорт яблук Baya Marisa.

«У 2014 році посадили на пробу яблуковишню. Цього року вперше в Україні отримали врожай. Плоди червоні зовні та всередині, сорт Байя Маріса відрізняється вдвічі більшою кількістю антиоксидантів. Про цей сорт дізналися, коли були на європейських виставках. Господарство отримало ексклюзивне право вирощування такого сорту від німецьких селекціонерів, які винайшли його», — повідомляє Тарас Мельник.

Вирощують яблуковишні, як традиційні сорти. Дерева люблять ґрунт пухкий, щоб добре пропускав вологу та повітря. Місце для посадки має бути світле і захищене від протягів. Перед посадкою на ділянку вносять по 5–6 кг перегною, 250–300 г деревної золи і по 1 ст. л. нітроамофоски. Потім перекопують землю. Після посадки поливають дерева один раз у два тижні.

«Крону формуємо по системі «суперверетено». На деревах залишаємо тільки одно-, дво- та трирічні гілки. Старіші зрізуємо. Так рослина весь час омолоджується і не витрачає сили на зайві пагони», — розповідає садівник.

Навесні корисно підживлювати по 1 ст. л. нітроамофоски, в період цвітіння — по 200 г деревної золи. А щоб менше осипалася зав’язь — по 1 ч. л. суперфосфату й калійної солі.

Врожай збирають усередині вересня. Лежить до лютого. Виростають плоди червоними з білими крапочками на шкірці. Важать майже 170–200 г. На смак солодкі з кислинкою і вишневим ароматом. З одного дерева на четвертий рік після посадки буде 20 кг яблук.

«50% вирощених на ­Тернопільщині яблук ми цьогоріч експортуємо за кордон. При цьому, намагаємося знайти нові ринки. Минулого року вдалося освоїти європейські, зокрема Швеції, Італії, Німеччини, Голландії. Спрямовуємо роботу на ринки Індії та Близького Сходу, що стрімко розвиваються. Індія розширює ринки й шукає потенційних виробників, щоб забезпечити населення якісним продуктом. Тому намагаємося розширити свій асортимент новинками», — додає Тарас Мельник.

Джерело.