У головному територіальному управлінні юстиції у Тернопільській підсумували роботу за 2017 рік

Начальник Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області Едуард Кольцов, перший заступник начальника  управління Тетяна Вовк, заступники начальника управління  Андрій Хічій, Ольга Дяченко, директор Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги в області  Ірина Хондогій та директор філії державного підприємства «Сетам» Борис Паньків,  взяли участь у прес-конференції у ході якої поінформували представників обласних  ЗМІ про результати роботи управління юстиції.

За словами очільника головного територіального  управління, звітний період  в системі юстиції  був продовженням реформ,  вдалося реалізувати чимало пілотних проектів та ініціатив Мін’юсту.

«Минулого року стартував загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!», який має кардинально змінити відносини громадянина та держави, навчити українців захищати свої права»,- зазначив Едуард Кольцов.

Важливою складовою проекту «Я МАЮ ПРАВО!» став запуск низки ініціатив, найбільш вагомими з яких є #АгроРейдериСтоп, #МаскиШоуСтоп, #ЧужихДітейНебуває та #ХабарЗаНавчанняСтоп. Про важливість цього проекту свідчить той факт, що 2018 рік Указом Президента оголошено роком реалізації проекту у державі»,- додав начальник управління.

Він також зауважив, що з  метою спрощення доступу громадян до адміністративних послуг щодо державної реєстрації народження дитини в області уже два роки  працює проект Мін’юсту, згідно якого  працівники відділів ДРАЦС  приймають  документи,  видають свідоцтва про народження і здійснюють реєстрацію новонароджених  безпосередньо у закладах охорони здоров’я. 18 пологових будинків в області мають фронт-офіси Мін’юсту, в яких батьки  минулого року,  отримали  3659  перших документів свого малюка,  що складає  63 відсотків від загальної кількості (у 2016 році – 37 відсотків). Крім того зареєстровано за місцем проживання 1155 малюків.

Проект “Шлюб за добу” – якісний сервіс для наших громадян спрямований та мінімізація корупції, з якою раніше було пов’язане прискорення процедури одруження.  В Українському домі «Перемога»  минулоріч зареєстровано   чотириста п’ятьдесят   шлюбів  у рамках  сервісу Мін’юсту – «Шлюб за добу». Переваги його очевидні- молодятам  не потрібно йти до відділів ДРАЦС, стояти в чергах і чекати місяць, достатньо звернутись до організатора реєстрації шлюбу.

«У рамках  загальнонаціонального  правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», нами проведено широку інформаційну компанію в області. У населені пункти  здійснено майже триста виїздів  мобільних груп, надано близько трьох з половиною тисяч  консультацій. Найбільше звернень було  стосовно спадкових справ, реєстрації права власності на земельну ділянку, порядку стягнення аліментів, апостилювання документів» – зазначила перший заступник начальника  управління Тетяна Вовк.

«Мін’юстом запроваджено захід,  який має назву «Кохання поза часом». 14 лютого у «День Святого Валентина» У Терополі, Зборові, Шумську і Монастириську  відділи ДРАЦС будуть працювати з 8-00 до 24-00. Закохані пари які бажають подати заяву про одруження  запрошуємо їх відвідати. Для тих хто заздалегідь подали заяви про одруження будуть проведені урочисті церемонії»,- поінформувала  присутніх  заступник начальника управління Ольга Дяченко.

Для одержання апостилю тепер немає необхідності стояти в чергах, достатньо лише направити відскановані документи через мережу Інтернет та отримати в електронній формі документи з проставленим апостилем, перевірити його достовірність, оплативши послугу з використанням платіжних систем. Цим сервісом  минулоріч в області скористалися  3869 громадян.

Заступник начальника управління Андрій Хічій повідомив присутніх про те, що минулого року  державними виконавцями управління юстиції було стягнуто понад 17 млн 240 тис  грн на користь державного бюджету, та забезпечено надходження у бюджет 7 млн 350 тис  грн – виконавчого збору. У  виконавчій службі  перебуває близько 9-ти тисяч проваджень щодо неплатників аліментів. Загалом це становить майже 30 відсотків від загальної кількості, виконавчих документів, що є у провадженні. За минулий  рік державними  виконавцями стягнуто близько 45 млн. грн  аліментних сумм на користь 13 тис дітей.

«У Тернопільській області забезпечено 18 точок доступу до системи безоплатної правової допомоги. Минулоріч до них звернулося 22 тис громадян. Переважна більшість, а це понад 16 тис, це люди  які потребували консультацій і  роз’яснень чинного законодавства. Минулого року лише регіональним центром було видано майже 2 тис доручень для участі  адвокатів у кримінальних провадженнях і як наслідок маємо одинадцять виправдувальних вироків» – зазначила  директор Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги в області  Ірина Хондогій.

«Державне підприємство  «Сетам»  було утворене у  2015 році як одна із складових у боротьбі з корупціонними проявами у системі реалізації арештованого майна.  Минулого року через систему «Сетам»  в області було реалізовано 107 транспортних засобів. Самий дешевий було продано за 2 тис 300 грн, а самий дорогий за 845 тис грн. Загалом реалізація майна яке виставляється на торги в більшості випадків йде з приростом вартості» – повідомив    директор філії Борис Паньків.

Джерело.