“Якщо за 30 днів не встиг поставити печатку…”: Яким буде розмір штрафу для українців

Громадяни України, іноземці та особи без громадянства, що постійно проживають в країні, зобов’язані реєструвати місце проживання протягом 30 днів.

Це максимально допустимий термін безкарного перебування без реєстрації, якщо людина змінила місце проживання. У цій ситуації необхідно за місяць скасувати реєстрацію на старому місці проживання і відкрити на новому.

Також законом встановлено правила і строки первинної реєстрації місця проживання — за фактом народження. Батьки або інші законні представники зобов’язані зареєструвати місце проживання дитини, народженої протягом трьох місяців з моменту державної реєстрації дня народження.

Уповноважені органи місцевої влади реєструють у день подання заяви. Можна одночасно «закрити» стару реєстрацію і відкрити нову. Для цього громадяни подають заяву і платять адміністративний збір за одну операцію.

Відповідальність за проживання без реєстрації місця проживання передбачена в статті 197 Кодексу України про адміністративні правопорушення. За це порушення, а також за проживання без паспорта або за недійсним паспортом, слідує адміністративне попередження.

Якщо ці правопорушення скоєні повторно протягом року, то це тягне за собою штраф у розмірі від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Розмір неоподатковуваного мінімуму при виконанні норм адміністративного та кримінального законодавства дорівнює 50% місячного прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який становить від 1762 до 1921 грн.

Джерело.