Знаменні риси кожного із Трьох святих, яких Церква урочисто вшановує 12 лютого

Про знаменні риси кожного із Трьох святих, яких Церква урочисто вшановує 12 лютого, відомо ще такі факти

Святий Василій Великий (329-379). Його батьки і діди — визначні патриції, заслужені і впливові роди та безстрашні визнавці святої віри. Небуденні здібності, надзвичайно швидкий розум, велике бажання знань, а також фінансова спроможність відкрили юнакові дорогу до найвищих і найкращих тодішніх шкіл і професорів.

Британський історик Ф. Фарвар так описує особу святого Василія: “Його риси і постава, його струнка постать, бліде обличчя, бистре око, серйозна поведінка свідчили про шляхетське походження» (Життя святих, Τ. II).

Святий Григорій Богослов (326-390). Його батько, також на ім’я Григорій, був єпископом у Назіянзі в Кападокії.



Мати Нонна склала обітницю віддати сина на службу Богові. Відтак, вручаючи Святе Письмо юнакові, вона сказала: “Як обіцяла, приношу тебе Богові, тож сповни моє бажання. Ти наpoдився внаслідок моїх молитов. І про це тепер молюся, щоб ти був досконалий. Вручаю тобі, мій сину, цей дорогоцінний скарб, орудуй ним через ціле твоє життя а в майбутньому одержиш ще більші блага”.

Святий Григорій також одержав всебічну освіту у високих школах. У дорозі на студії до Афін його корабель захопила на морі велика буря. Він тоді ще не був охрещений і, боячися, що зaгuне, склав обітницю: коли щасливо врятується, то посвятить себе на службу Богові.

В Афінах він зустрів святого Василія і вони стали вірними друзями. Про їхнє життя він коротко каже: “Ми знали тільки дві дороги: одну до храму на молитву, а другу до школи по науку”.

Святий Йоан Золотоустий (347-407) Він — дитина великого міста Антіохії. Там наpoдився і довгі літа вів активну діяльність як ревний священик і невтомний проповідник.

“Не можу жодного дня проминути, — каже він своїм слухачам, — щоб вас не накормити зі скарбів Святого Письма”.

Мав слабке здоров’я, але коли виходив на проповідницю, то відновлював свої сили. Він сам про це говорить: “Проповідування робить мене здоровим. Як тільки відчиню свої уста, то зникає втома”.

Своїми проповідями він захоплював великі маси, за що отримав назву Золотоустого.

Наводячи як приклад їхню велич, заслуги та значення для Бога, свята Церква закликає вірних до належної прослави Трьох Святителів:

“ Радуйся, церковне світило Василію премудрий, стовпе непорушний.
Радуйся, уме небесний, архиєрею преславний Григорію Богослове.
Радуйся, Золотослове, всезолотий Йоане, покаяння ясний проповіднику.”

Джерело.