Росія відмовиться від видобутку газу і нафти на Одеському родовищі

Росія припинить видобуток газу й нафти на Одеському родовищі в українських територіальних водах. Усе через позов, який Україна подала до міжнародного арбітражу у вересні 2016 року.

Про це інформує РБК із посиланням на власні джерела серед федеральних і кримських чиновників.

Влада Росії планує зупинити господарську діяльність на Одеському газовому родовищі, яке забезпечує Крим майже половиною власного видобутку газу.

“Претензії України в рамках цієї суперечки стосуються широкого кола питань, пов’язаних з діяльністю Росії в Чорному морі після приєднання Криму. Зокрема, український президент Петро Порошенко говорив, що, видобуваючи газ на Одеському та інших родовищах біля берегів Криму, Росія краде природні ресурси на морському шельфі України”, – зазначає видання.

Наразі позовна заява не була опублікована, а розгляди є конфіденційними.

До слова, у середу, 14 лютого, Кабінет міністрів України на своєму засіданні затвердив законопроект про внесення змін до закону “Про санкції” проти Росії. Тепер уряд скерує його на розгляд Верховної Ради.

Що спонукало Росію відмовитися від видобутку газу і нафти на Одеському родовищі? Під час незаконної анексії Криму Росія вкрала дві бурові установки, відомі як “вишки Бойка”. Під конвоєм бойових кораблів їх перемістили на Одеське газове родовище, і почали добувати ресурси. А українські літаки які з‘являлися поблизу – розстрілювали з кулеметів.



Україна вважає такі дії порушенням міжнародного права.

Ще у 2016 році Київ подав позов до міжнародного арбітражу. Тепер в МЗС Росії вирішили призупинити видобуток щоб прибрати предмет спору у суді. Однак, забиратися з українського родовища росіяни не збираються.

Джерело.