Попри заборону тернополяни гуляють по крихкому льоді ставу

Напис на Тернопільському ставі про крихкий лід не зупиняє тернополян. Вони проходять табличку із забороною виходу на акваторію озера і йдуть гуляти по кризі.

В управлінні ДСНС нагадують, виходити на лід слід лише коли його товщина досягне 7 см. Для влаштування катка товщина льоду повинна бути не менше 12 см.

Переходити замерзлі водойми найкраще на лижах. Якщо лід переходить група людей, то відстань між ними повинна бути не менше 5 м. Перевіряти міцність льоду слід палицею. Ні в якому разі цього робити не можна ногою.

Рибалкам слід пам’ятати, що не можна пробивати поряд багато ополонок; не можна збиратись поряд великими групами; не можна пробивати лунки на переправах; не можна ловити рибу біля промоїн; потрібно завжди мати при собі шнурок довжиною 12-15 м.

У випадку, якщо Ви все ж провалились: не піддавайтесь паніці; намагайтеся утриматись на плаву, уникаючи занурення з головою; намагайтесь вилізти на лід, наповзаючи на його край грудьми і почергово витягуючи на поверхню ноги; намагайтесь якомога ефективніше використати своє тіло, збільшуючи ним опорну площу; вибравшись на лід, перекотіться і відповзайте в той бік – звідки Ви прийшли, де міць льоду вже відома.

Якщо у Вас на очах під лід провалилась людина: крикніть, що Ви йдете на допомогу; наближайтесь до ополонки поповзом, широко розкинувши руки; підкладіть під себе лижі, дошку, фанеру; не підповзаючи до самого краю ополонки, подайте потерпілому палицю, лижу, шарф, шнурок, санки чи щось подібне і витягніть його на лід; витягши потерпілого на лід, разом з ним поповзом повертайтесь назад.

Джерело.