Тернопільські активісти закликають «не спускати на гальмах» справу обкрадання бійців АТО

Докази про списання грошей на реабілітацію бійців АТО у тернопільському медичному центрі «Віасан» зібрали місцеві активісти. Ці матеріали, за словами активістів, втратили під час розслідування в Києві. Ідеться про незаконне заволодіння установою 450 тис. грн.

– Знайомтесь – це сім’я Малярик, – пише у Facebook Іван Ковалик. – Голова сім’ї – Ігор Володимирович до недавнього часу був заступником голови Управління Служби Безпеки України в Тернопільській області. Курував боротьбу зі злочинами в сфері економіки.



Мати – Надія Богданівна – власниця та керівниця медичного центру «Віасан» до 2017 року. Син – Роман Ігорович – студент, замінив матір на посаді директора «Віасану». 18 грудня 2015 року Державна служба в справах учасників АТО проводить всеукраїнський тендер на проведення психологічної реабілітації вояків – учасників Російсько-Української війни на загальну суму 15 мільйонів гривень. За цим тендером право проведення такої реабілітації в Тернопільській області виграє саме медичний центр «Віасан». Незважаючи на те що в договорі прописана тривалість реабілітації не менше як 14 днів, вже 28 грудня центр подає акти виконаних робіт про оздоровлення 100 екс-бійців, на підставі чого «Віасану» виплатили 450 тисяч гривень бюджетних коштів.
Кримінальне провадження, яке порушили за фактом зловживання службовими особами своїм службовим становищем (ч.2, ст.364 КК України), розслідували в управлінні Подільського райвідділу поліції міста Києва. Паралельно перевірку проводило Головне управління СБУ.
– 12 жовтня 2016 року прокуратура Тернопільської області на основі нашої заяви та зібраних нами доказів, порушує кримінальне провадження за ознаками зловживання службовими особами своїм службовим становищем (ч.2, ст.364 КК України), а в грудні того ж року передає (згідно вказівки Генеральної прокуратури) це кримінальне провадження за підслідністю у слідче управління Подільського райвідділу поліції міста Києва, – продовжує Іван Ковалик. – Паралельно Головне управління СБУ проводить внутрішню перевірку по Ігору Володимировичу Малярику, за результатами якої його усувають з посади. Розслідування проводилось в м.Києві і нам важко було контролювати його хід, проте ми регулярно надсилали відповідні запити як у слідче управління Подільського райвідділу поліції м.Київ, та у Київську місцеву прокуратуру №7, яка здійснює процесуальне керівництво по цьому провадженні. Всі їх відповіді можна звести до банальної фрази «розслідування триває». Через деякий час ми отримали відповідь: «Місцезнаходження матеріалів зазначеного кримінального провадження не встановлено». Іншими словами, матеріали кримінального провадження по підозрі у незаконному заволодінню 450 тисяч гривень бюджетних коштів просто… зникли. Із усіх злочинів, цей напевне є самим мерзотним – обкрадання воїнів під час війни сім’єю офіцера Служби Безпеки України. І ми зробимо усе, щоб справа «Віасану» не була «спущена на гальмах». Поки прокуратура і поліція шукають матеріали справи, давайте згадаємо тих, хто вирішив цинічно нажитися на здоров’ї наших захисників

Джерело.