Отакої: платити змусять і тих, хто здає в оренду квартири у Тернополі

На репетиторах справа не закінчилася. Тепер податківці просять тернополян задекларувати дохід від здачі в оренду квартири.

Нагадаємо, декларувати треба також доходи, отримані з-за кордону (читайте ТУТ – прим.). Про це повідомили у Відділі організації роботи Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області.
Отриманий у 2017 ріці дохід від здачі в оренду квартири фізичній особі, незареєстрованій як самозайнята особа, необхідно оподаткувати податком на доходи фізосіб за ставкою 18% і військовим збором – 1,5 %, – уточнюють у податковій.
Наприклад, дохід становить 15 тис. грн. Відображають його у колонці 3 рядка 10.3 розділу II декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація). Розраховують податкове зобов’язання із податку на доходи фізичних осіб: 15000 грн х 18% = 2700 грн.



Отриману суму відображають у колонці 6 рядка 10.3 розділу II декларації як суму, що підлягає сплаті до бюджету.
Пояснили у податковій і те, як слід розраховувати податкове зобов’язання із військового збору: 15000 грн х 1,5% = 225 грн. Зазначену суму відображають у колонці 7 рядка 10.3 розділу II декларації як суму, що підлягає сплаті до бюджету.
Крім того, треба проставити позначку «х» про надання в оренду майна у розділі «Відомості про власне нерухоме (рухоме) майно та/або майно, що надається в оренду (суборенду)», де зазначають категорію об’єкта (для квартир – 3), адресу та інше, – розповідають фахівці.
Нагадаємо, кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2017 року, стартувала 1 січня. Граничні строки подання декларації для громадян і осіб, які проводять незалежну професійну діяльність, – до 1 травня року, що настає за звітним. Останній день подання декларації за 2017 рік – 02.05.2017 р.

Джерело.