Міноборони США звинуватило Росію в порушенні договору про ліквідацію ракет

Росія провела випробування крилатої ракети, яка порушує Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД). Так, було випробувано крилату ракету наземного базування SSC-8.

Про це 26 лютого заявив помічник заступника міністра оборони США з політичних питань Девід Трахтенберг.

За його словами, крилату ракету, якій в Росії присвоєно індекс 9M729, розробили і розгорнули “в порушення ДРСМД”.

“Москва продовжує підривати Договір з відкритого неба і Договір про звичайні збройні сили в Європі”, – сказав Трахтенберг.

До слова, нещодавно генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Росія розробляє нові ракети середньої дальності, що є порушенням ДРСМД.

Що таке Договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності? Договір між СРСР та США, підписаний Михайлом Горбачовим та Рональдом Рейганом у Вашингтоні 8 грудня 1987 року під час радянсько-американський саміту.

Учасники договору взяли зобов’язання не виробляти, не випробовувати та не розгортати балістичні та крилаті ракети наземного базування середньої (1000-5500 кілометрів) і малої (500-1000 кілометрів) дальності. Сторони повинні були протягом 3 років знищити всі пускові установки та ракети наземного базування з радіусом дії 500-5500 кілометрів, включно з ракетами як у європейській, так і в азійській частині СРСР. Це була перша в історії домовленість про реальне скорочення наявних озброєнь.

 

 

Джерело.