На Тернопільщині з’явилася нова дошка ганьби

Кампанія #ЧужихДітейНеБуває, яку проводять органи юстиції, дає перші серйозні результати на Тернопільщині.


За місяць дії останніх змін в законодавстві щодо посилення відповідальності злісних неплатників аліментів відповідно до Закону, державні виконавці Тернопільської області стягнули з боржників аліментів на користь дітей понад 2 мільйони гривень.
Впродовж місяця кількість винесених постанов про встановлення тимчасового обмеження боржниками (до повного погашення ними заборгованості) у праві керувати транспортними засобами становить 1360, у праві користування зброєю, пристроями для відстрілу патронів – 1360 та 1345 боржників обмежено у праві полювання.
«Якщо раніше подання про тимчасову заборону боржнику виїздити за кордон задовольняли суди, то тепер таке право надано державним виконавцям. І результат не забарився. За місяць винесено 1360 постанов про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України (у 2017 році державні виконавці скерували до суду 406 подань, і лише 125 з них були задоволено). Усі ці заходи впливу застосовуються виключно до злісних неплатників аліментів, які мають борги перед дітьми, що сукупно перевищили суму платежів за 6 місяців», – інформує управління юстиції.
Головне територіальне управління юстиції у Тернопільській області також приводить приклади, коли після втручання державних виконавців недбайливі батьки швидко знаходили десятки тисяч гривень, які заборгували за довгі місяці та роки на своїх дітей.
Заборгованість перед дитиною жителя Кременецького району на початок лютого цього року становила майже 39 тис. грн. Лише тоді, коли державними виконавцями були вжиті всі заходи примусового впливу (особливо на боржника подіяв арешт на майно боржника, в тому числі земельної ділянки), він у повному обсязі погасив цю заборгованість.
Не бажаючи неприємного розголосу та плануючи подорож за кордон, боржник – житель Борщівського району, як тільки за нього взялися державні виконавці, одразу знайшов понад 50 тисяч гривень, які не сплачував своїй дитині понад п’яти років.
Також вагомим стимулом впливу на боржників є складення протоколів про вчинення боржником адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 183-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.



Так протягом періоду дії закону державними виконавцями Гусятинського районного відділу державної виконавчої служби головного територіального управління юстиції підготовлено та направлено до судових органів 15 протоколів відносно боржників злісних неплатників аліментів. Перший адміністративний матеріал дав позитивний результат, станом на 01.02.2018 заборгованість по даному виконавчому документу складала 36 849,36 грн. Гусятинським районним судом призначено розгляд справи на 05.03.2018, а 03.03.2018 боржником сплачено 27 000,00 грн., а 05.03.2018 – 10 000,00 грн. в рахунок погашення заборгованості.
Протягом місяця роботи даного Закону більше 160 стягувачів у виконавчому провадженні про стягнення аліментів подали у відділи державної виконавчої служби письмову заяву про повернення виконавчого документа стягувачу у зв’язку із сплатою аліментів боржниками та відсутністю заборгованості.
Цьому сприяє також застосування так званого «методу психологічного впливу» на боржників: внесення його прізвища до Єдиного реєстру боржників аліментів, який сьогодні загальнодоступний на офіційному сайті Мін’юсту.
Нагадаємо, Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів» від 6 лютого 2018 року обмежує неплатників аліментів у праві їздити за кордон, водити авто і полювати.
На 1 січня 2018 року в Тернопільській області відкрито більше 8 тисяч виконавчих проваджень про стягнення заборгованості зі сплати аліментів, а з 6 лютого на сайті Мінюсту запрацювала «Дошка ганьби» – реєстр боржників зі сплати аліментів. На дошці ганьби, розміщеному на сайті головного територіального управління юстиції в Тернопільській області можна ознайомитися зі списком злісних платників аліментів.

Джерело.