У тернопільських лікарнях більше не витрачатимуть часу на непотрібну писанину

Низку морально застарілих форм більше не потрібно заповнювати тернополянам у лікарнях. Такий перехід на електронний формат обліку започаткував наказ МОЗ № 157, який набрав чинності сьогодні, 13 березня.


– Прощавайте, талони в лікарнях! І талони на талони. І навіть маленькі талончики. МОЗ скасовує застарілі форми первинної облікової документації, – написала у Facebook в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. – Протягом десятиріч лікарі, медсестри та працівники реєстратури заповнювали вручну стоси паперів.



Вони не мали практичної необхідності, але займали купу сил лікарів, години очікування пацієнтів та гектари лісу. Проте на відміну від лісу, котрий можна виростити знову, не можна повернути час лікарів та пацієнтів. Ми переходимо на нову філософію збору статистики: має заповнюватись тільки потрібна інформація, в зручному форматі та місці.
Наказ скасовує:
– Останні талони в медичних закладах – талон амбулаторного пацієнта (025-6/о), талон на прийом до лікаря (025-4/о) та талон для реєстрації заключних (уточнених) діагнозів(025-2/о).
– Контрольну карту диспансерного нагляду № 030/о.
– Книгу запису викликів лікарів додому (№ 031/о). Лікар не буде зобов’язаним звітувати про відвідування усіх пацієнтів, що повідомили реєстратуру. Усе звітування зводиться до 4 цифр в день: загальна кількість звернень до лікаря дорослих і дітей та кількість відвідувань дорослих та дітей вдома.
– Форму № 025-3/о «Медична карта студента». У всіх студентів буде звичайна амбулаторна картка.
– Медичну карту дитини для вступу в школу та дитячий садок. Діти мають пройти тільки звичайні медичні огляди у свого лікаря та отримати стандартну довідку.
– «Журнал реєстрації амбулаторних хворих». Форма 074/о стає «Журналом реєстрації амбулаторних пацієнтів». Адже у людини може бути безліч причин для звернення до лікаря, окрім безпосередньо хвороби. В новому журналі реєструються звернення всіх пацієнтів в амбулаторії та вдома. Для кожного звернення кодується причина звернення пацієнта, код діагнозу та дії лікаря за кодами ІСРС-2. З розгортанням електронної системи охорони здоров’я всі записи в журналі формуватимуться автоматично із записів амбулаторної карти.
Після повного переходу на формат електронного обліку обіцяють залишити один вид амбулаторної карти, який буде враховувати особливості надання медичної допомоги дорослим і дітям

Джерело.