Не платиш аліменти – сідай в тюрму: Міністр юстиції розповів, що чекає українців

Накопичені за кілька років борги зі сплати аліментів мають бути збільшені на певний відсоток, а за ухиляння від суспільно-корисних робіт неплатниками аліментів треба запровадити кримінальну відповідальність.

Відповідні законодавчі ініціативи готують у Мін’юсті, розповів голова міністерства Павло Петренко в кулуарах Верховної Ради.

Він пояснив, що жінки, які самі виховують дітей, скаржаться на те, що борг батька зі сплати аліментів за 5 років знецінюється через інфляцію. Зокрема, стосовно цього в Міністерстві юстиції готують низку змін.

Павло Петренко перерахував ініціативи, які наразі напрацьовуються:

Перша спрямована на спонукання боржників не накопичувати борги. Якщо борг складає понад один рік, то він автоматично збільшується на 30%. Якщо понад 2 роки, – борг збільшується на 50% додатково. Якщо понад 3 роки – на 100%.
Друга ініціатива – щоб неповнолітні діти отримали право на третю частину спільного майна подружжя.
Третя ініціатива: якщо дитина інвалід, то виконавець має отримати право застосувати всі заборони, які діють по законодавству до боржника на третій місяць наявності прострочки (а не через піврроку, як зараз).
Четверте – запровадити кримінальну відповідальність для тих, хто буде ухилятися від суспільно-корисних робіт.
Міністр юстиції висловив надію, що протягом найближчих місяців дані ініціативи будуть подані до парламенту і депутати їх підтримають.

Нагадаємо, 6 лютого в Україні набув чинності закон про обмеження для неплатників аліментів.

Коли сума несплачених аліментів перебільшить суму за півроку, до боржника застосують обмеження до моменту виплати грошей – у праві на виїзд за кордон, на керування автівкою, на користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, у праві полювати.

Того ж дня Міністерство юстиції відкрило Єдиний реєстр злісних неплатників аліментів. Людину, яка має борг зі сплати аліментів, можна знайти за прізвищем і датою народження.

Джерело.