Професор із Тернополя дивує своїм захопленням

Його знають передусім як професора, доктора історичних наук та декана історичного факультету ТНПУ.  Як перетворити яєчну шкаралупу в унікальну скульптуру? Дуже… непросто! Але все-таки можливо. Правда, для цього слід запастися… стоматологічним бором і безмежним терпінням. А тоді, додавши дрібку майстерності, створите із звичайного курячого, гусячого, страусиного чи навіть перепелиного (!) яйця вишукане мереживо. Так, як це робить тернополянин Микола Бармак.

Захоплюватися різьбою по яєчній шкаралупі чоловік почав усього кілька років тому, наткнувшись на різьблені роботи майстра з Америки Гарі Лемайстра. Зацікавило побачене, тож вирішив і собі почаклувати над шкаралупою. Причому, взявся за роботу не заради, так би мовити, любові до мистецтва, а задля своєрідного релаксу, зняття психологічної напруги.



Адже така філігранна робота вимагає повної концентрації, «забирає» всі зайві, непотрібні думки.  Незважаючи на крихкість таких робіт, чоловік охоче дає потримати у руках кожну з них.

Що стосується техніки виготовлення, то вона нескладна. Головне — мати бажання, час і терпіння. Вміст яйця видувається, на шкаралупу наноситься малюнок та вирізається за допомогою гравера. Дехто не вірить, що це ось так просто вручну і робиться — думають, що тут є якісь хитрощі, таємниці, що я спеціально яйця чимось обробляю, аби були міцніші. Ні, вони тільки видуті та помиті. Незалежно від малюнка саме різьба є найважчою частиною. Для того, щоб зробити «витинанку» на страусиному яйці, треба кілька тижнів, для курячих чи гусячих мені нині достатньо і 15-20 хвилин. Інструменти використовую різні: і стоматологічні, і ті, які попадають під руку, усе, що може різати і свердлити. Аби перебити звуки, характерні для стоматологічного кабінету, вдягаю навушники, вмикаю класичну музику і до роботи. Робоче місце обладнав на балконі, щоб пилюку до хати не наносити.

 

Джерело.