Як зупинити міграцію з України?

Прем’єр розповів про те, які пріоритети ставить для себе уряд, щоб українцям не хотілося їхати з країни на заробітки.

Сьогодні в Україні гостро стоїть питання трудової міграції, і серед її причин називають рівень безробіття в країні і низьку зарплату. Так, у великих містах України 90% безробітних – з вищою освітою, а за кордоном заробляють від 5 до 8 мільйонів українців.

Що людям потрібно: нормальна робота, нормальна освіта, нормальна медицина і безпека. Ми, як уряд, виставляємо для себе ці пріоритети, як порядок денний для роботи. Змінити все за один день дуже важко. Я б хотів домогтися високої зарплати в Україні, доступності якісної освіти, особливо для робітничих професій. У нас парадоксальна ситуація – люди з вищою освітою не можуть знайти для себе роботу, в той час як кваліфіковані робітничі кадри настільки затребувані [в країні].



Ви зустрінетеся з бізнесом – бізнес скаже вам, що у них є на сьогодні брак кваліфікованих кадрів. Але скільки можна було тримати людей на мінімальну зарплату в 1400 грн? Це було просто нереально, – заявив Володимир Гройсман.

Прем’єр-міністр також розповів, якою має бути мінімальна зарплата в Україні, щоб люди не хотіли їхати закордон. Середня зарплата в Україні, на мій погляд, вже при цьому курсі нацвалюти повинна вже до кінця цього року становити 10 тисяч гривень. Я вважаю, що це – реальний показник, який може створювати відповідну конкурентність. Зарплата має ключове значення. Ми не підняли мінімальну зарплату і відразу оголосили, що це – прорив. Ні, ми почали це робити: 1450 грн була мінімальна зарплата, зараз – 3723 грн, а пройшло приблизно півтора року, і ми йтимемо далі. Ми будемо створювати умови для того, щоб економіка належним чином працювала і людина отримувала гідну зарплату за свою працю, – заявив Володимир Гройсман.

 

Джерело.