Через кілька років дерева у Тернополі загинуть?

Уже кілька років поспіль тернополяни обурюються й жахаються з вигляду дерев, які комунальники перетворюють на стовпи без гілля. Чиновники з профільних інстанцій наполягають на тому, що від такого обрізання дерева омолоджуються й оздоровлюються.

«Це неправда!» – переконана тернополянка Людмила Чеховська, яка днями, замість бідкатися, зробила реальні кроки для того, щоб припинити цей вандалізм у нашому місті.

Жінка зізнається, що намагалася знайти якомога більше інформації про всі ці «санітарні обрізки» й «омолодження», дізнатися, як їх трактує законодавство тощо. Зокрема, з’ясувала, що такі радикальні методи Україна запозичила в «братньої» Росії та Білорусі. У жодній з цивілізованих країн подібного варварства не практикують. А що в колишніх радянських республіках жорстокі маніпуляції з деревами запровадили ще на початку 2000-х, то тамтешні фахівці мали час, аби дослідити наслідки. Так от: для більшості дерев користі від них небагато, а деяким подібне взагалі категорично протипоказано.



Так клени, білі тополі, ясени, дуби, каштани, берези після обрізання крони гинуть відразу або в найближчі рік-два. Стійкіші до процедури липи, акації, верби, в’язи, пірамідальні тополі спершу справді покриваються молодими пагонами, які тягнуть всі соки зі стовбура, але через 5-10 років теж загинуть, бо через зрізи від спиляних гілок, які ніхто не обробляє спеціальними засобами, в дерево проникають шкідливі бактерії та грибки, й воно починає гнити зісередини.

– На жаль, запізно побачила, що від розкішних тополь, що росли на території дитсадка № 31 на вулиці Злуки, залишилися лише обрубки. Цієї зими якраз фотографувала ті дерева, тож можете порівняти фото «до» і «після», – розповідає Терену Людмила. – Але працівники, що це зробили, ще були на місці злочину. Ні дозволу, ні погоджень, ні заключень експертних комісій пред’явити не змогли. Мали лише акт виконаних робіт, підписаний завідувачкою дитсадка. Власне, на її прохання це й зробили – фактично знищили 30 (!) дерев. За її ж словами, 40-річних! Я викликала поліцію, написала заяву про злочин. Не врахувала, що в екологічній інспекції у п’ятницю скорочений робочий день, як і у всіх держустановах – хотіла звернутися ще й туди.

Джерело.