У тернопільське озеро запустять піраньї

У поточному 2018 році управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології продовжить роботу щодо біологічної очистки тернопільського озера.

Зі слів головного спеціаліста – ландшафтника відділу благоустрою та екології Світлани Молодецької в рамках “Програми розвитку тернопільського озера на 2016-2018рр.” планується завершити монтаж світлодіодного аераційного фонтану вздовж набережної.

Про це повідомляє прес-служба Управління ЖКГ.

Окрім цього, в управлінні сподіваються продовжити дивувати тернополян та гостей міста, адже проекти які плануються втілюватись, ще ніхто в Україні не реалізовував. У першу чергу мова йде про біолюмінесцентні водорості, які будуть виконувати функцію очищення водойми від виявлених шкідливих хімічних сполук. Цікавою особливістю цих водоростей є те, що при певних умовах вони можуть буквально світитись в нічний час синім кольором.

Ще одними гостями для нашої водойми мають стати піраньї сімейства colossoma (паку) у кількості 100 рибин, які також мають виконувати свої окремі санітарні функції. Хвилюватись не потрібно, адже цей вид (довжиною до 1 м, вагою 30 кг) є вегетаріанцями із швидким темпом росту на основі їжі рослинного походження і не мають нічого спільного із своїми кровожерливими родичами з далекої Амазонки. Відбудеться таке зариблення безкоштовно за ініціативи одного з місцевих підприємців, який вже 5 років вирощує немісцеві види риб на своїх приватних ставках. У майбутніх періодах список екзотичних риб мають доповнити прісноводні види електричних вугрів, окремих осетрових, карпових та сомів.



З метою належного співіснування з аборегенними видами, кінцевий відбір такої екзоти ще буде узгоджуватися із службами рибної інспекції, місцевими фахівцями у сфері іхтіології та товариствами рибалок.

На наше озеро також мають повернутись чорні лебеді. Відразу для 10 пар в акваторії поблизу острівців Чайка та Закоханих під наглядом 4 відеокамер розташують годівниці та вольєри, а вже на зимовий період їх притулком стане зоокуток в гідропарку “Топільче”.

Сподіваємось, що такі заходи в перспективі дозволять зробити наше озеро кришталево чистим і воно вабитиме своєю красою не лише українських, а і іноземних туристів.

Джерело.