Статистика випадків підліткового суїциду на Тернопільщині вражає

З початку року вкоротили собі віку шестеро неповнолітніх, ще семеро намагалися вчинити самогубство. У петлю полізли один 17-річний, двоє 16-річних та троє 15-річних. Усіх шокував останній випадок. У Збаражі 15-річна школярка повісилась на стрічці «Міс школа», яку здобула у конкурсі краси напередодні.

1481312422-kriminal-suicide5-jpg

Про причини скоєння суїцидів розповів практичний психолог Головного управління Національної поліції Тернопільщини Михайло Козюк. Вміти їх розпізнати життєво важливо батькам та педагогам. Часто суїциддальним намірам у дітей передують психологічні чи психіатричні розлади, на які дорослі не завжди звертають увагу.



Потяг до самогубства може провокувати підліткова депресія. У ще несформованої особистості може розвинутися почуття власної нікчемності, неповноцінності, зниження мотивації до життя, навчання, спілкування. Третя причина – відчуття провини, страху у неповнолітніх через відчуття невідповідності певним критеріям, які нав’язують близьке оточення чи суспільство.
Нерідко на самогубство школярі йдуть внаслідок сильних емоційних переживань, спричинених втратою об’єкту любові або небажаної вагітності. Діти бояться, що їх не зрозуміють, особливо, якщо у родині немає довіри, розуміння. Часто на непоравне підлітки йдуть у стані афекту. Конфлікти в навчальних закладах, сварки з друзями, неуспішність, негативний соціальний статус в колективі, проблеми з батьками також можуть бути причиною необдуманих вчинків юнаків та юнок. Батьків та вчителів повинна насторожувати демонстративно-шантажна поведінка. Якщо інші піддалися такому «шантажеві» це може закінчитись фатально. До необдуманих вчинків також можуть підштовхнути вживання психоактивних речовин, наркотиків або алкогольних напоїв.

Психолог радить часто говорити з дітьми, цікавитись її проблемами, дати відчути їй свою підтримку і любов. Кожну, навіть жартівливу погрозу про самогубство слід сприймати серйозно. Нерідко такому підлітку необхідна допомога психолога чи психіатра.

За матеріалами ГУ Національної поліції України в Тернопільській області