У психіатричних медичних закладах Тернопільщини хворим не дають ні м’яса, ні риби

Працівниками прокуратури області із залученням фахівців контролюючих органів проведено перевірки додержання конституційних прав громадян під час надання їм психіатричної допомоги у медичних закладах області, у тому числі щодо забезпечення режимних вимог, умов тримання і лікування у примусовому порядку.

Виявлено непоодинокі порушення у діяльності закладів. Так, не дотримуючись вимог Закону України «Про психіатричну допомогу», лікарі-психіатри іноді пропускають 24годинний строк підготовки та направлення до суду заяви щодо госпіталізації хворих до психіатричного закладу в примусовому порядку. Встановлено факт тривалого непереведення хворого у психіатричний заклад із суворим наглядом.

Мають місце порушення законодавства щодо матеріально-побутового забезпечення осіб, які утримуються у психіатричних закладах. Лікувальні заклади не забезпечені постільною білизною у достатній кількості. У раціоні харчування осіб, яким надається психіатрична допомога, практично відсутні висококалорійні поживні харчові продукти (м’ясо, молоко та риба), недостатньо свіжих овочів, немає фруктів. На 1 день харчування хворого виділяється в середньому лише 9 грн.70 коп.



Заклади не забезпечені необхідним посудом, у зв’язку з чим у харчоблоках використовують надщерблений та потрісканий столово-кухонний посуд, що потребує заміни.

Не дотримано правил зберігання лікарських засобів. Допускається зберігання лікарських засобів без упаковок виробника або зберігання в одній упаковці ліків різних серій та виробників одного найменування.

Також, у діяльності психіатричних закладів є порушення протипожежного законодавства. Недостатньою є кількість первинних засобів пожежогасіння, відсутня автоматична пожежна сигналізація. Дерев’яні конструкції будівель не оброблені вогнетривким розчином.

За наслідками перевірки місцеві прокурори внесли керівникам медичних закладів 7 вказівок, які розглянуто та задоволено, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 4 службові особи. Прокуратурою області внесено узагальнену вказівку начальнику управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА, яка перебуває на розгляді.

Джерело.