Тернопільський священик пояснив, чому Церква не відспівує самогубців

Протоієрей Євген Заплетнюк розповів, чому Церква відмовляється відспівувати людей, які закінчили своє життя самогубством. Священик говорить, що це відбувається не через ненависть, а через любов та повагу до людини, – пише Доба.

1477041296-lyudi-cerkva-zapletnuk-jpg-1

 

— Важливо розуміти, що Церква відмовляє самогубцям у відспівуванні не тому, що відчуває до них свою ненависть, зневагу чи огиду, але керується виключно любов’ю до грішника та повагою до волі людини, що оступилася. Актом позбавлення себе життя самогубці самі відмовилися від Бога та Його дару життя, чим ясно засвідчили свої внутрішні переконання. Якщо самогубець убивав себе свідомо, то відмовляючись від тілесного життя він відмовився і від духовного життя, від членства в Церкві та перспективи Вічного Життя з Богом, — пише Євген Заплетнюк у своєму блозі.

Він зазначає, що священики мають допомагати людям із суїцидальними настроями.
«Зрада – коли одружена людина поводиться так, наче в неї нікого нема» – протоієрей Євген Заплетнюк
— Наша мета — вчасно виявити проблему та максимально якісно допомогти потребуючій людині, яка переживає кризу, чи у випадку звершення самогубцем свого плану — допомогти і підтримати родичів і близьких. А для цього, слід забезпечити себе хоча б елементарними знаннями про психологію суїцидів. Це повинно складати обов’язкову частину професійних знань кожного священика-душпастиря, — стверджує священик.