“18% доходу”: В Україні ввели нові пільги для батьків. Що потрібно знати

Верховна Рада ухвалила закон № 8295, який передбачає ряд змін до Податкового кодексу. “За” проголосували 235 народних депутатів. Парламент запровадив податкові пільги для зразкових батьків. Зокрема, аліменти, які платить нерезидент дитині в Україні, не будуть зараховувати до його загального оподатковуваного доходу. А батьки, які витрачають гроші на дошкільну, позашкільну, загальну середню освіту дитини, мають право на податкову знижку.

 

 

Закон набере чинності наступного дня після офіційної публікації.

Які зміни передбачає документ, пояснила представник президента у парламенті, нардеп від БПП Ірина Луценко у кулуарах Верховної Ради.

“Цим законом ми дали можливість дітям, які змушено проживають з одним із батьків, отримати додаткове фінансування – через аліменти, ми допомогли тим батькам, діти яких мають серйозне захворювання, на період, поки вони оформляють інвалідність, отримати від держави державну допомогу, і стаж для пенсії. І третє – ми дали можливість батькам, які вкладають в розвиток дітей, отримати в кінці року пільги на оподаткування “, – зазначила політик.

За її словами, вкладення в розвиток дитини, яке дозволяє отримати пільги на оподаткування, передбачає витрати на музичну школу, додаткові заняття, секції, приватний дитсадок.



Так, знижка буде застосовуватися в кінці року після того, як сім’я надасть документи про витрати на навчання дитини, і буде дорівнювати витраченій сумі. При цьому вона додала, що, крім того, народні депутати скасували оподаткування аліментів, які платять нерезиденти.

3 липня 2018 року, депутати Верховної ради підтримали в другому читанні законопроект №8296 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання”.

За прийняття проекту в другому читанні проголосували 230 нардепів. Зокрема, передбачається посилити відповідальність за несплату аліментів і збільшити термін обігу і період, за який можуть бути стягнуті аліменти.

Раніше в Україні з 1 липня 2018 року збільшилася сума прожиткового мінімуму на одну особу та складе 1777 гривень (1841 гривень для працездатних громадян).

При цьому показники прожиткового мінімуму залежать від основних соціальних і демографічних груп населення, зокрема:

для дітей віком до 6 років −1 559 грн;
для дітей віком від 6 до 18 років − 1 944 грн;
для працездатних осіб – 1 841 грн;
для осіб, які втратили працездатність − 1 435 грн.

У зв’язку зі зростанням соціальних стандартів з 1 липня зростають і пенсії. За даними Мінсоцполітики, підвищення пенсій стосуватиметься 700 тисяч пенсіонерів, які отримують мінімальну пенсію.

Наступний перерахунок пенсій у зв’язку зі зростанням соцстандартів буде проведено у грудні 2018 року. Так, за законом про Держбюджет в 2018 році прожитковий мінімум на одну особу на місяць буде з 1 грудня – 1853 гривні, а для основних соціальних і демографічних груп населення:

дітей віком до 6 років: з 1 грудня – 1626 гривень;
дітей віком від 6 до 18 років: з 1 грудня – 2027 гривень;
працездатних осіб: з 1 грудня – 1921 гривня;
осіб, які втратили працездатність: з 1 грудня – 1497 гривень.

Джерело.