Науковці назвали нову небезпеку м’яса

Вчені Університету Джона Хопкінса, США, з’ясували, що хімічні речовини, використовувані при приготуванні м’ясних продуктів, підвищують ризик розвитку маніакального синдрому.
Стаття дослідників опублікована в журналі Molecular Psychiatry, – повідомляє bagnet.


Фахівці проаналізували дані, зібрані в 2007-2017 роках, про стан здоров’я та дієту 1101 людини у віці від 18 до 65 років, які були здоровими або страждали від психічних захворювань. Виявилося, що пацієнти з маніакальною синдромом в 3,5 рази частіше вживали в їжу м’ясо, ніж люди без розладу.

При цьому вчені не знайшли зв’язку дієти з іншими захворюваннями, такими як біполярні розлади, шизоаффективного психозу або депресія.

Експерименти на щурах показали, що додавання нітратів, які використовуються при консервуванні м’ясопродуктів, протягом всього двох тижнів викликають у тварин гіперактивність, характерну для маніакального синдрому.

Маніакальним синдромом називають стан з такими симптомами, як стійко піднесений настрій (гіпертимія), а також рухове і психічне збудження. Часто напади захворювання спостерігаються разом з біполярним розладом, крім того, синдром може бути викликаний прийомом ліків, наркотиків і навіть розвинутися після хірургічної операції.