Порошенко наклав вето на закон про контрабанду лісу

Президент України Петро Порошенко ветував законопроект №5495, який передбачає введення кримінальної відповідальності за контрабанду лісу.

“(Закон) готується на розгляд із вето президента. 23.07.2018 повернутий із пропозиціями президента”, – сказано у повідомленні на сайті Ради. Ухвалення документа має сприяти збереженню українських лісів та ускладнити незаконну вирубку.

Самі пропозиції Порошенка поки не оприлюднені.

Автор документа – глава фракції Радикальної партії Олег Ляшко. Законопроектом пропонують ввести штрафи на незаконну вирубку в розмірі від 255 до 2550 грн. А якщо спробувати відвезти деревину за кордон – від трьох до п’яти років позбавлення волі.

Якщо ж порушити закон повторно або за попередньою змовою групою осіб – від 5 до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Крім того, у другому читанні до законопроекту включили норму, яка на 8 років забороняє вивезення паливної деревини за кордон.

Однак у ході прийняття законопроекту в залі парламенту було внесене виправлення: для того, щоб під заборону експорту потрапила саме паливна деревина (а не пелети або паливні гранули, які вже є продуктом переробки, код УКТЗЕД деталізований з 4 знаків до 10 (4401 10 0000).

При цьому в понеділок, 23 липня прем’єр міністр Володимир Гройсман провів засідання з представниками МінАПК, Нацполіції, ДФС, Держаудитслужби і “Укрзалізниці” щодо того, якими методами буде зупинена контрабанда лісу в країні.

Він зазначив, що вже найближчим часом з’явиться алгоритм дій з урахуванням повноважень всіх органів, а також буде створено робочу групу.

“На середину вересня готуємо публічний звіт про проведену роботу у персоналіях”, – резюмував він.

За даними Гройсмана, контрабанда лісу в Україні досягла обсягів в розмірі 6-8 млрд грн на рік.

За даними міжнародної організації Earthsight, Україна – одне з головних джерел незаконного постачання дешевої деревини до ЄС. Якісний матеріал вивозять і продають задешево, видаючи його за “дрова” – нібито рубали лише погані дерева із санітарною метою.

Джерело.